Три консорциума са подали оферти в търга за инженериг и строителство за 484 км от Турски поток.

Това стана ясно при отварянето на офертите от „Булгартрансгаз“.

Кандидатите са:

  • ДЗЗД Консорциум – Газово развитие и разширение в България ГРРБ с участници Консорцио Варна 1 – (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България
  • Обединение от Industries Fovallalkozo Zrt   и Industries-KVV Kivitelezo Zrt
  • Обединение Консорциум Аркад с участници: Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни

Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България е регистрирано на 3 януари с предмет на дейност строителство на газопроводи. Представител на дружеството от Люксембург е Пархомчук Андрей Владимирович.

Справка в руския регистър показва, че той е бил директор в Мечел (допреди години собственик на „Топлофикация Русе“). Според вътрешен документ на ООО ТМК, собственост на Пумпянский, лице с името Андрей Вл. Пархомчук е заместник – генерален директор по външноикономическите въпроси на тази компания.

Дружеството Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л – Люксембург се представлява от Андрей Зимин. Той е вицепрезидент на ТМК по правните въпроси.

ТМК вече бе посочена от РБК като вероятен доставчик на оборудването за „Турски поток“.

Интересни са и останалите участници в първия консорциум. „Бонати“ заедно с „Джи Пи Груп“ и ГБС бе кандидат за Meждycиcтeмнa гaзoвa вpъзĸa Гъpция – Бългapия (ІGВ).  Макс Щрайхер С.П.А също участваше в този проект, но заедно с Терна. Това е италианското поделение на едноименната германска компания. То развива дейност в България чрез клон от 2014 г.