БЕХ

Перспективата за смяна на правителството ускори конкурсите за набиране на членове на съветите на директорите на публичните предприятия – търговските дружества с държавно участие и държавните предприятия.

В понеделник БСП съобщи, че през последните дни са вписани нови членове на Съветите на директорите на основните енергийни компании, включително БЕХ и АЕЦ „Козлодуй“. Кратка справка за основните предприятия показва, че бордовете се превръщат в убежище за висши държавни служители или техните съпруги.

Бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов очаквано бе избран за изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Председател на съвета на директорите на БЕХ стана Диян Димитров, общински съветник от Стара Загора (ГЕРБ), който е независим член. Най-голямата драма в този борд обаче бе свързана с Александър Пламенов Църноречки, роден през 1985 г. и вероятно син на бившия районен кмет от ГЕРБ Пламен Църноречки. Според „Сега“ той е бил директор на дирекция „Връзки с обществеността“. Той бе вписан като втори независим член до провеждане на конкурсната процедура. Интересно е, че при вече проведения конкурс за независими членове, който се провежда от Агенцията за публични предприятия (бившата агенция за приватизация), на второ място е била класирана София Касидова*. Другите в борда на БЕХ са Иван Андреев, който бе в АЕЦ Козлодуй, и Стелиан Коев, финансов директор на Мини Марица Изток.

От решението на министъра на енергетиката става ясно, че сегашните членове на борда на БЕХ – Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов не са освободени от отговорност.

Ива Едуард Николова от адвокатско дружество „Димитров и партньори“ оглави борда на АЕЦ „Козлодуй“, където Наско Михов ще продължи да бъде изпълнителен директор. В него влизат още бившият евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев,  Илия Илиев и Александър Николов (досегашен член). Илиев е бившият главен секретар на МВР.

На 21 април са заявени за вписване и промените в Булгартрансгаз. В надзорния съвет на дружеството, което оперира газопреносната мрежа, влизат Снежана Бобева Йовкова-Маркова, Николай Иванов Стефанов и Стефан Миленов Илиев – по решение на собственика (БЕХ), както и Кирил Георгиев Георгиев (досегашен член) и Делян Иванов Койнов (бивш член на борда на „Валор Пропъртис“ и служител на ПИБ) – като независими. Йовкова-Маркова е съпруга на главния секретар на МТИТС.**

Проверка на Еconomix.bg установи, че са подменени и съветите на редица други държавни предприятия.

Ясен Спасов запази поста си на директор на Държавната консолидационна компания. Другият стар член на Съвета е Красимир Тенев. Двамата са включени на местата за независими членове на борда. От сайта на АППК става ясно, че до участие в конкурса е бил допуснат и доц. д-р Георги Николов от УНСС. Той обаче не е бил предпочетен след писмения изпит. Спасов е директор на ДКК от 2015 г. и има принос за странната цесия с „Дунарит“ и прехвърлянето на средства за ремонт на язовири към „Монтажи“. Като нови членове влизат Радостин Вазов, син на Григорий Вазов, който е член на Фискалния съвет, и гл. ас. Рая Каназирева, която е преподавател в СУ „Климент Охридски“.

Иван Гецов запазва позицията си като изпълнителен директор на ВМЗ – Сопот. За независим нов член на борда и председател на СД е избран Иван Карабатаков – юрист, свързан с „Мултигруп“. Той бе и председател на СД на Национална спортна база. Останалите представители на държавата са Кристина Стоянова , Тихомир Иванов (бивш шеф на Летище София и синдик), юристът Георги Вълчанов. Стоянова (собственик на туристическа фирма) е съпруга на главния секретар на министерство на земеделието.

По-рано бе сменен бордът на „Кинтекс“, чийто директор остава Иван Гинчев. Останалите са Десислава Христова, Васил Ризов, Стефка Граматикова и Анита Великова, която по-рано е била в бордовете на ДКК и „Плод-Зеленчук“.

Предстоят още смени на представителите в бордовете на държавните болници, става ясно от протоколите на АППК. В борда на Напоителни системи – ключово предприятие с оглед на Плана за възстановяване, изпълнителен директор остава Снежина Динева. В борда влизат PR експертката Пенка Димитрова, юристката от Столична община Силвия Русинова, Петър Тодоров, който е бил член на борда на „Топлофикация“, Пламен Иванов. Сменени са и ръководителите на горските предприятия.

По-рано бяха подменени ръководствата на транспортните дружества. В ДП РВД новият член на борда е пилотът Янко Стоименов, шеф на фирмата, която стопанисва летище „Лесново”. Изпълнителен директор остава Георги Пеев, а като независим член ще продължи да работи Веселина Карамилева-Тодорова, съпруга на заместник-председателя на Сметната палата.

В Български спортен тотализатор е препотвърден подмененият наскоро директорски борд, в който се открояват Христо Йовов и Гошо Гинчев.

Конкурсите за избор на членове на съветите на държавните компании са изискване на новия закон за публичните предприятия, приет през 2019 г. Изпълнениетот на неговите изисквания бе отложено, а тази пролет имаше още едно забавяне, свързано със заболяване на член на комисията по номиниране. Законът изисква за големите предприятия част от членовете да се посочват от ресорните министерства, изпълняващи ролята на принсиципал (или от ръководствата на холдингите – за дъщерните дружества), а една трета от бордовете се номинират от Агенцията за публични предприятия след конкурс. Информацията за тези конкурси и подробности за класирането на кандидатите не е публична.


* Допълнение 1: На 23 април с определение на съда по молба на София Касидова бе спряно вписването на борда на БЕХ.

** Допълнение 2: На 22 април Надзорният съвет на Булгартрансгаз обяви кои кандидати са допуснати до конкурса за членове на УС. Сред тях са досегашният директор Владимир Малинов и съпругът на дългогодишната ръководителка на правителствената пресслужба и пресофиса на ГЕРБ Севделина Арнаудова Делян Димитров.