Слабо второ тримесечие за еврозоната

Световната икономика за втора поредна година през 2016 г. ще отбележи най-бавния темп от началото на финансовата криза, тъй като е впримчена в “капана на ниския растеж”, заяви ОИСР в сряда, като призова правителствата за увеличаване на разходите.

Въпреки безпрецедентните парични стимули, производствената активност в еврозоната остава вяла през май. Повечето икономисти смятат, че доброто първо тримесечие няма да се повтори, показват мнения, събрани от Ройтерс.

Анкетата на агенцията през май посочва, че след 0.5% ръст през януари-март, очакванията за следващото тримесечие са за забавяне до 0.3%.

“Индустрията ще бъде по-голяма спирачка за растежа в второто тримесечие, така че ще видим забавяне на растежа на БВП в еврозоната.”, коментира Бен Мей от Oxford Economics.
Индексът на мениджърите по покупките в еврозоната на Markit (PMI) се понижи до тримесечно дъно от 51.5 спрямо 51.7 през април. Това бе в съответствие с експресните оценки (стойности над 50 означават ръст).

Фабричното производство във Великобритания през май има минимален ръст (малко над 50, което все пак е по-добре от прогнозите). Индексът PMI за Китай едва застина на 50.1 пункта

А данните на Института за управление на доставките (ISM) в САЩ, очаквани по-късно в сряда, също вероятно ще покажат бавен темп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *