Пари

Силен ръст на бизнес кредитите

Паричната статистика за февруари отчете силен ръст на заемите за бизнес, показват данни на БНБ. Докато продажбите на портфейли заеми прави така, че ръстът на кредитите да изглежда по-малък, програмата за саниране води до изкуствено раздуване на кредитната активност.

На годишна база задълженията на предприятия към банки са нараснали с 553  млн. лева или 1.8%. При това овърдрафтът намалява, а кредитите нарастват с 3%.

Но ако се изключат лошите и преструктурирани заеми, виждаме, че е налице ръст на редовните кредити за бизнес със 7.5%. Лошите заеми намаляват с 452 млн. лева, а редовните растат с 1 129 млн. лева. Това е повлияно от продажбата на лоши кредити, например, в началото на годината Уникредит Булбанк продаде пакет лоши корпоративни заеми за 93 млн. евро.

Особено силно впечатление прави увеличението при дългосрочните заеми за бизнес в лева – с 1 377 млн. лева от февруари 206 до февруари 2017 г. (става дума за редовна експозиция, а не за нови заеми). Това е ръст с 43.5%.

Вторичният пазар на кредити се отразява още по-силно на заемите за домакинства, които през февруари нарастват с 810 млн. лева на годишна база (ръст с 371 млн. лева през декември, спрямо предходния декември). Смята се, че през миналата година банките са продали лоши кредити (предимно на физически лица) за 1 млрд. лева.

За 12 месеца потребителските заеми са се увеличили с 216 млн. лева, а жилищните – със 173 млн. лева. През последните месеци банките обявиха нови продукти за физически лица.

Най-големият ръст обаче е при другите заеми, които се увеличават с 513 млн. лева (564 млн. лева ръст на редовните кредити). Това почти изцяло се дължи на заемите за саниране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *