Тереза Мей

Седем седмици и половина остават на Великобритания и ЕС, за да изберат един от трите варианта за Брекзит и да избегнат хаоса.

Правителството на Тереза Мей се отправи към пълен безпорядък, след като към бунта на т. нар. брекзитъри в собствените му редици се добави твърдият отпор на лидерите на останалите страни от ЕС.

Без съюзници

Изправена пред несъгласия в рамките на Консервативната партия, Мей се надяваше да намери съюзници в ЕС. В Залцбург тази надежда бе погребана шумно. Лидерите на ЕС отхвърлиха хибридния план на британското правителството, известен като плана от Чекърс (на името на лятната резиденция, където бе одобрен). Основната критика срещу този документ е, че Лондон си представяше споразумението за Брекзит като възможност да избере коя част от отношенията с ЕС може да запази.

ЕС смята, че приемането на британския план би означавало край на единния пазар и това бе казано ясно от Доналд Туск. А намеренията на Лондон да предложи по-ниски ставки за корпоративен данък след Брекзит не съдействат за повишаване на взаимното доверие.

Твърдата позиция на ЕС не е изненада. Бруно льо Мер, френският икономически министър, обяснява директно: Всяко решение, което би дало на европейските граждани усещането, че могат да напуснат ЕС и да запазят предимствата му, ще бъде самоубийствено и ние няма да вземем такова решение”.

Франция е най-неотстъпчива и противопоставя на почти всяка европейска идея, насочена към намиране на компромис, твърди в свой анализ Bloomberg.

Германската канцлерка Ангела Меркел е по-склонна на компромис, а партията й изрази загриженост относно втвърдяване на тона към Великобритания. Имаме шест до осем седмици да постигнем споразумение, каза тя.  Докато Германия заявява, че е готова да отложи някои от най-тежките решения за бъдещите отношения, французите казват публично, че няма да позволят т. нар. “сляп Брекзит” (възможността търговските отношения да се договарят след напускането на Великобритания).

Ирландия

Ирландия е ключов играч в тези преговори. Това е така, тъй като и за Лондон , и за Дъблин е жизнено важно да оставят границата отворена (без проверки, особено за ежедневно пътуващите жители на пограничните райони). Това не може да се случи при т. нар. твърд Брекзит.

Това изглежда почти нерешим въпрос, тъй като алтернативата е вътрешна граница между Северна Ирландия и Великобритания, което може да е политически неприемливо.

Каквото и да е споразумение, трябва да бъде одобрено както от парламента в Лондон, така и от евролидерите и Европейския парламент.

Вариантите

С или без сделка Брекзит ще се случи след половин година и времето не е съюзник на Тереза Мей.

След като лидерите на ЕС зачертаха плана от Чекърс, оставят няколко възможности. В собствената класация на Мей, сценарият “без сделка” е по-добър от търговско споразумение по модела на Канада.

Вариантът без сделка или “твърд” Брекзит означава търговията да се осъществява по правилата на СТО. Великобритания ще преустанови сътрудничеството в други важни за нея области (включително в науката), а финансовият сектор ще загуби европейския паспорт. С изключение на автомобилите, тарифите на СТО не са много по-високи в повечето категории продукти. Бизнесът обаче ще претърпи значителни загуби поради разходите по пренастройване на системите, гранични проверки, нови стандарти и пр. Ако правителството не беше толкова отслабено, при този вариант то би имало свободата да преследва нова индустриална стратегия. Според сайта eurointelligence.com, например, Великобритания би могла да развитие биомедицинските изследвания поради по-свободни регулации.

Най-доброто, на което Мей може да се надява сега, е “сляп Брекзит”, при което единствената правнообвързваща договорка, се отнася до условията по развода, а търговските отношения ще се решават в рамките на преходен период, например, до декември 2020 г. Това ще удължи периода на несигурност за гражданите и бизнеса, коментира FT.

По данни на Ройтерс ЕС може да предложи свой вариант на сделка. Очаква се той да бъде подобен на споразумението с Канада и да не бъде приет от Мей. Това е втората възможност. Канадският вариант ще изисква постоянна митническа граница в Обединеното кралство.

След като ЕС отхвърли плана от Чекърс, другият близък до него вариант е споразумение за достъп до единния пазар, подобно на споразумението на ЕС с Норвегия. Но резервите на торите по отношение на свободното движение на услуги и на хора, както и нежеланието да приемат решенията на СЕС, правят и тази опция слабо вероятна.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск предполага, че има възможност да се спре Брекзит, така че да се договори по-добра сделка (което неявно също минава през предсрочни избори във Великобритания). Според него е възможно Великобритания едностранно да изтегли нотификацията по чл. 50 от Лисабонския договор – този спусъчен механизъм, чието задействане определя двугодишния период за подготовка на Брекзит. Член 50 от Лисабонския договор също така дава възможност за удължаване на двегодишния срок, само че това решение трябва да се вземе с единодушие от Европейския съвет (докато евентуално споразумение изисква квалифицирано мнозинство).

Все още има възможност за  нов референдум, макар повечето юристи във Великобритания смятат, че оставащото време е малко. За втори референдум се застъпи бившият образователен министър Джъстин Гриининг, според която блокажът в парламента трябва да се преодолее чрез референдум, на който да се избира между три варианта: плана от Чекърс, оставане в ЕС или твърд Брекзит. Но кабинетът на Мей отхвърля тази идея.

Лейбъристите от своя страна се споразумяха на годишната си конференция да оставят отворен въпроса за втори референдум, ако не успеят да принудят кабинета на предсрочни избори. Но все още не е ясно дали такъв референдум трябва да включва въпроса за оставане в ЕС или да е само за условията по “развода”.

Има ли време за втори референдум или нови избори

Времето не е съюзник на тези, които искат втори референдум (те не са само привърженици на оставането в ЕС, а хора, които се тревожат от блокажа). Приемането на законодателството за  предишния референдум отне седем месеца, припомня Би Би Си, а освен това трябва да се предвиди време за кампания.

Мнозина наблюдатели посочват, че втори референдум е възможен само при оставка на Мей. Тя категорично отхвърля призивите за предсрочни избори и настоява, че Брекзит без споразумение е по-добрият вариант от лоша сделка.

Страната излиза от ЕС на 29 март 2019 г., а евентуално споразумение, ако се постигне, трябва да бъде одобрено в парламента преди това. Мей има крехко мнозинство от 13 души, но дори сред торите има несъгласия и се предполага, че поне 40-50 от консерваторите няма да подкрепят Мей.  Бунтовниците сред торите, обединени около European Research Group, които отхвърлят Чекърс, казват, че споразумение от канадски тип е по-добър вариант. “Гардиън” обвини тази група, че само хаби време и получава внимание, само защото Мей се бои за позицията си и не им се противопоставя.

Всичко това означава, че за Мей е най-добре да не прави нищо и да започне да се подготвя за варианта Брекзит без споразумение. Малко повече яснота ще има след конференцията на торите в Бирмингам на 30 септември.

Миграция

Правителството на Великобритания вече втвърди тона по отношение на работниците, пристигащи от ЕС, които нямат висока квалификация.  Правителството одобри документ, според който няма да има преференциален достъп до британския пазар на труда за граждани на ЕС. Квалифицираните мигранти ще могат да получават визи по-лесно от тези без квалификации в рамките на обща квота.

Рисковете нарастват

Колкото повече расте вероятността от твърд Брекзит, толкова повече растат рисковете.

Половин година преди Брекзит, големите търговци във Великобритания започват да разработват планове за запасяване със стоки. Мнозина предупреждават, че нарастващият шанс за твърд Брекзит означава по-високи цени на храните и дефицити. Един от 10 бизнесмени смята, че може да банкрутира, ако граничните проверки доведат до забавяне на стоките с 10 до 30 минути, според проучване на Chartered Institute of Procurement and Supply.

Някои големи компании като “Юниливър” смениха седалището си.

Майк Карни, управителят на Банк ъф Ингланд предупреди преди дни, че Брекзит без споразумение ще доведе до спад на цените на жилищата с над 35%. Според централната банка този сценарий означава още по-високи мита и понижение на паунда, което ще повиши инфлацията и лихвите.