Владимир Путин

Международният консорциум от разследващи журналисти (ICIJ) оцени състоянието на президента на Русия Владимир Путин на 2 млрд. долара. Данните обаче не включват всички активи на Путин и семейството му, включително тези в Русия.
Това става ясно, след като най-голямото разсекретяване на данни за офшорки, свързани с панамска кантора. Уникалното разследване е на почти 400 журналисти, като от българска страна е Алексиния Димитрова от „24 часа”. Документите обхващат транзакции за над 2 млрд. долара, като шокиращото не е, че политици са свързани с офшорки, а прането на пари, данните за възползване от държавно имущество и несъответствието с обявеното им имуществено състояние.


Значителна част от средствата, свързани с Путин, са в офшорки в Панама. През 2015 г. източник от панамската правна компания Mossack Fonseca се е свързал със Suddeutsche Zeitung. Германският вестник, заедно с Guardian, BBC и Новая газета публикуваха основната част от информацията. Панамската фирма се занимава с продажба на офшорни компании. Източникът е представил 11.5 млн. документи, които разкриват потокът на средства, свързани с Юрий Ковалчук и музиканта Сергей Ролдугин. Името на президента не присъства в документите.
Виолончелистът Ролдугин е близък приятел на Путин и кръстник на една от дъщерите му. На негово име са регистрирани офшорни компании, на чиято сметка през банки в Русия, Швейцария и Кипър са постъпвали големи суми от руски корпорации. Мрежата е създадена от Банка „Русия”, която е в списъка с наложени санкции от САЩ и ЕС. Ролдугин притежава 3.2% от банката, а неин шеф е Ковалчук.
Компаниите на Ролдугин са получавали с лекота кредити за огромни суми, които след това са опрощавани за един долар. Или в рамките на един ден се сключва и отменя сделка с акциите на “Роснефт”, като компанията на Ролдугин получава неустойка за 750 хиляди. Журналистите предполагат, че зад музиканта, който е най-близкият приятел на президента, се крие сам Путин. На младини семействата им дори са живели заедно на вилата на Ролдугин.
Една от офшорките, свързани с музиканта, е Sandalwood, която през 2010 г. е предоставила на компанията на Ковалчук „Озон” 11.3 млн. долара при лихва 1%. “Озон” от своя страна е собственик на ски-курорта “Игора” (близо до вилата на Путин, дала името на кооператива “Озеро” – името, с което е известен близкият приятелски кръг на руския президент). В този курорт, според Guardian, се е провела сватбата на бизнесмена Кирил Шамалов и Катерина Тихонова, която според медиите е втората дъщеря на президента на Русия.

Година след сватбата Шамалов успява да получи 1.3 млрд. долара от Газпромбанк, за да придобие 21% от “Сибур”, една от големите петролни компании в Русия, дял, който се оценява на 2 млрд. долара година по-късно, според Reuters.

Серията материали за политици, членове на техните семейства, служители на ФИФА и публични личности, които са извършвали сделки чрез офшорни компании, бе публикувана вечерта от 3 април. Тя описва изгодни заеми, отпуснати от Банка „Русия”, многобройни транзакции, прикриващи произхода на парите, “откупуване” на заеми за милиони долари срещу плащания от офшорни фирми за 1 долар.

Поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от България са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови, пише “24 часа”. Те са от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе.

На 31 март Ройтерс разказа, че бившият партньор на бизнесмена Аркадий Ротенберг – Григорий Баевский е предал имоти в елитни жилищни комплекси на Москва и Подмосковието на Катерина Тихонова, на роднини на председателя на Съвета на директорите на „Национална медийна група” Алина Кабаева и студентката Алиса Харчева, известна по снимките в календара на Путин.

Аркадий и Борис Ротенберг станаха едни от най-богатите руски бизнесмени по времето на Путин, включително чрез поръчки за строителство за Олимпиадата в Сочи за 7 млрд. долара.

Това не е първият случай, когато името на Путин се свързва с несметни богатства. Още през февруари 2012 г. The New Times писа за офшорки на президента на Русия, включително в Панама, Лихтенщайн и Британските вирджински острови. Също през 2012 г. BBC разказа за замъка на Путин до Прасковеевка, изграден от Кремъл върху държавна земя. По онова време той е бил собственост на Николай Шувалов, един от акционерите в Банка “Русия” и баща на Кирил Шувалов, който става съпруг на Катерина Тихонова.

В резултат на панамските досиета (повечето обаче са от Британските Вирджински острови) са изобличени 140 политици и държавни служители.

Секретната информация с обем 2.5 терабайта (за сравнение изтичането на данни към Wikileaks, което превърна Джулиан Асанж в беглец, бе 1.7 гигабайта) съдържа и документи, уличаващи партньори на Муамар Каддафи, краля на Саудитска Арабия Салман, президента на Украйна Петро Порошенко, премиера на Исландия Сигмундур Гунлаугсон, на Пакистан – Наваз Шараф, президента на Сирия Башар Асад, съпругата на еврокомисаря по климатичните въпроси и енергетиката Мигел Ариас Канете и дори компании на Лионел Меси, режисьора Педро Алмодовар и актьора Джеки Чан. Разкритията предизвикаха гняв в редица страни. Огромна тълпа от протестиращи в Исландия поиска оставката на премиера.


Под натиск е и британския премиер Дейвид Камерън заради офшорна фирма на покойния му баща Йън Камерън.

Открити бяха връзки на зетя и дъщерятата на китайския президент Си Дзинпин, както и близки на члена на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК и вицепремиер на Китай Джан Гаоли и други членове на Политбюро, в това число Лиу Юншан. Няма американски политици, което коментаторите свързват със сложните отношения на САЩ с Панама или с финансирането на разследването.