ипотека

Цените на жилищата в страната забавиха годишния си ръст до 7% през първото тримесечие на 2018 г.,  а спрямо предходното тримесечие ръстът е с 0.9%. За първи път, откакто НСИ промени методиката за изчисляване на цените на жилищата, новото строителство в София поевтинява на годишна база.

В национален мащаб новите жилища са поскъпнали с 2.3%, а старите – с 9.7% спрямо съпоставимия период на 2017 г.. За сравнение година по-рано темповете бяха съответно 9.4% и 8.7%.

В София средното поскъпване на жилищата е с 8.3% през първото тримесечие, като старите имоти са се вдигнали с 13.5% спрямо същия период на миналата година.

Най-голям ръст на годишна база – с 13.2% отбелязват имотите в Русе. Там старите жилища са поскъпнали за година с 14.5%, с толкова нарастват цените им и в Пловдив. Средното поскъпване в Пловдив е 12.2%.

А в Бургас вече имаме спад на средната цена на жилищата на годишна база – с 2.7%. Това се дължи на спад на цените на новото строителство с цели 8.1%.

Поевтиняват – с 0.6% и новопостроените имоти в Стара Загора, където средното повишение е по-умерено – с 5.9%.

Единствено във Варна (без курортите) цените на новото строителство имат солиден ръст – 12.8% и изпреварват повишението при старите жилища. Средното поскъпване тук е с 10.6%.

Забавянето на темповете на жилищния пазар следва по-умереното покачване на заплатите и увеличеното предлагане при новото строителство. Ръстът на средната работна заплата през първото тримесечие се забави осезаемо до 7.1%. Издадените разрешения и започнатите строителни обекти отбелязаха рекорд през второто тримесечие на миналата година, като темповете се запазиха относително високи и през следващите тримесечия. През последното тримесечие са започнати по-малко сгради, но жилищата в тях и разгърната застроена площ са се увеличили.

строителство