петрол

ОПЕК си дава шанс за намаляване на добива

от автор

0 коментара Свят

ОПЕК постигна предварително споразумение за съкращаване на добва на петрол и новината доведе до силен ръст на суровината. Ако договорката се потвърди и бъде спазена, това ще е първо съкращение от 2008 г. Дали то ще бъде устойчиво?

Изненадващата новина бе съобщена след тридневни консултации на  XV Международен енергиен форум в Алжир. Преди това Саудитска Арабия изключи вероятността да се постигне споразумение, ако Иран не съкрати добива си.

За обрата може да са допринесли икономическите затрудния в страните-производителки, включително Саудитска Арабия, като и изчерпване на възможнстите за съхранение. Всички световни хранилища на петрол са препълнени, като запасите превишават 3 млрд. барела, съобщи пред журналисти генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо. Това е с 340 млн. барела повече от средното ниво за последните пет години.

Преди две години подобен опит се провали, след като изтощителната война за пазарен дял доведе петрола до многогодишно дъно и го задържа под 50 долара за барел.

ОПЕК постигна предварително споразумение добивът да е в рамките на 32.5-33 млн. барела на ден, като се смята, че в момента се добиват 33.24 млн. барела. Съкращението е с 200 000 – 700 000 барела на ден, като последното число бе съобщено от иранския министър на петрола Биджан Зангане.
Иран, която агресивно се опитваше да възстанови пазарния си дял след санкциите, имаш сериозни разногласия със Саудитска Арабия по въпроса и това бе сред причините, довели до провал на предишните опити за споразумение.

Сортът “Брент” стигна до 49 долара за барел в сряда вечерта и отстъпи малко след това, запазвайки ръст от 5%.

Все още не са известни подробности за споразумението, като не са изключени изненади. Разпределението на намаляването на квотите се бъде договорено след два месеца.

Голямата въпросителна е дали сраните в оргнизацията ще се придържат към новите квоти, тъй като през последните две години те бяха изоставени.

Ако това стане, анализаторите очакват поскъпване на петрола до 60 долара за барел.

Бен ле Брун, анализатор от OptionsXpress, коментира пред WSJ, че е налица висока несигурност за това дали официалнта среща на ОПЕК в края на ноември ще потвърди договореността и дали ще има страни, които ще бъдат изключени от съкращението.

Нарочна комисия ще се заеме с деликатната задача да разпредели квотите до срещата на 30 ноември във Виена.
През август част от 14-те страни в ОПЕК като Ирак, Кувейт и ОАЕ са добивали максимума, показват дани на МАЕ. В същото време добивът на Саудитска Арабия е 10.6 млн. барела дневно при потенциал от 12.2 млн. барела, а Иран – 3.6 млн. барела от възможни 4 млн. барела дневно.

Очаква се страни като Иран и Либия да настояват за запазване на текущия им добив.

Ако предварителните очаквания се потвърдят, това ще подкрепи цените, но от друга страна поскъпване на петрола би върнало на пазара производителите с по-високи разходи, като някои представители на шистоват индустрия, което пък ще има обратен ефект.

Не е известна и реакцията на Русия, която се изказваше в полза на изключение за Иран и Либия, докато те достигнат предишните си нива. В същото време източници от ОПЕК посочиха, че преговорите с Москва ще се състоят, след като бъде постигнато вътрешно споразумение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *