Валути, евро

Еврозоната най-накрая потвърди прогнозите на шефа на ЕЦБ Марио Драги за „умерено, но твърдо възстановяване”.

Безработицата във валутния блок остана на най-ниско от седем години през ноември, като Германия отчете ръст на индустриалното производство за втори пореден месец. Освен това миналата годмица проучването на мениджърите по покупките подсказа, че икономиката нараства с най-бърз темп от 2011 г. в края на миналата година, а инфлацията в еврозоната се повиши до 1.1% през декември.

Безработицата в еврозоната остана 9.8% през ноември, съобщи Евростат. Това е без промяна спрямо предходния месец и съществен спад спрямо предходния ноември (10.5%). Това също така е най-ниско ниво от юли 2009 г.

А в целия ЕС безработицата дори се понижава до

8.3% – спрямо 8.4% през октомври 2016 г. и 9% през ноември 2015 г.Най-ниското ниво на безработица е 4.1%, отчетени в Германия, докато в Испания без работа са били 9.2%

В Гърция, където последните данни са за септември, процентът е по-висок – 23.1%.

В Италия делът на незаетите неочаквано нарасна до 17-месечен връх от 11.9% през ноември (преди референдума и оставката на Марио Ренци, така че няма политическо влияние).

Френската икономика се засилва, като индексът на доверието в производствения сектор се увеличава с 1 пункт до 102 през декември – най-високо ниво от май 2011. Това предполага ръст на френската икономика с 0.4% през четвъртото тримесечие, двойно повече спрямо третото, показват данните на централната банка, цитирани от Блумбърг.

В Гернамия, индустриалното производство нарасна с 0.4% спрямо октомври. Освен това износът през ноември се е увеличил с 3.9%, а вносът – с 3.5%.

По-рано, в петък, бяха оповестени данните за трудовия пазар в САЩ, който показа продължаващо, но също така не особено впечатляващо възстановяване на трудовия пазар.

Създаването на нови работни места в САЩ се забави, но след седем години ръст на заетостта, най-после трудовият пазар достигна достатъчна зрялост, за да започне и ръст на заплатите.

Новите работни места в неселскостопанския сектор нарасна със 156 хиляди през декември спрямо доста по-добрия ноември, показаха данни. Това означава, че щатската икономика е добавила 2.2 млн. нови работни места на годишна база.

Безработицата леко се повиши до 4.7%, но все пак товя ще е най-добрият завършек на годината от десетилетие насам, коментира WSJ. Когато Барак Обама влезе в Белия дом, безработицата бе около 10%.

Създадените работни места с натрупване са достатъчно, за да напрегнат трудовия пазар и да накарат работодателите да плащат повече за привличане на квалифицирани кадри. Заплатите се повишиха с 2.9% през декември на годишна база. Това е ускоряване на ръста им (спрямо 2%) и най-добър годишен темп на увеличаване на възнагражденията от 2009 г. насам.

Данните подкрепят намеренията на Фед да извърши три повишения на лихвите тази година.

В същото време председателят на Федералната резервна банка в Сан Франциско Джон Уилямс коментира пред FT, че САЩ няма да се нуждаят от краткосрочни фискални стимули от Конгреса, като се има предвид, че икономиката достига пълна заетост и инфлацията доближава целевото ниво. Преди три години краткосрочни фискални стимули биха помогнали да се доближим до пълна заетост, но сега се нуждаем от инвестиции в дългосрочното здраве на икономиката, казва той.

Доналд Тръмп дойде на власт с ключовото обещание за данъчни съкращения и инвестиции в публична инфраструктура, което по някои оценки би струвало трилиони долари през следващото десетилетие.

Еврото се повиши до 1.0572 долара в понеделник, елиминирайки печалбите на долара от петък.