Everydays_the_First_5000_Days-by-Beeple

Незаменимите токени или NFT, нов тип блокчейн технология, която използва изкуствен недостиг, за да направи цифровите стоки колекционерски и ценни, са новият хит на пазара на хитове. Това, което те правят е да имитират качества на физическите стоки – като ограниченост на предлагането и уникалност.

Идеята не е нова, но експлодира през последните месеци. Феновете на Димитър Бербатов, например, знаят, че още от 2019 г. той предлага чрез сайта си тениски и други продукти, при които NFT се използва като регистратор на собственост и за удостоверяване, че е продуктът е оригинален.

Интересът нарасна, когато през март Christie’s проведе рекордна продажба на NFT на стойност 69,3 милиона долара за творбата Everydays: The First 5000 Days на дигиталния художник Beeple (на снимката). Канадската изпълнителка Grimes успя да събере 5 млн. долара чрез NFT. През февруари художникът Джъстин Блау (3lau), продаде колекция от NFT, която позволява на купувачите да получат винилови записи с ограничено издание, неиздавана музика и достъп до специални преживявания, според Business Insider. Музикантът Андре Анжос (RAC), носител на Грами, вече е спечелил над 1 милион долара от NFT. Сега той иска да използва блокчейн технологията, за да промени начина, по който функционира музикалната индустрия, осигурявайки предимства на звукозаписни студиа, агенти и адвокати, докато артистите не получават справедливо заплащане, писа Bloomberg. Компанията на RAC експериментира със записи, които се предлагат като мастър микс или отделни части от парчето, като тези, изпълнени на пиано или китара.

Какво e NFT?

NFT са уникални файлове върху блокчейн, който потвърждават собствеността върху дигитални произведения – от музика до домейн имена и персонажи в игри. Всеки NFT има уникален идентификатор  (като баркод) и само един собственик. Токенът може да съдържа песни, обекти от видео игри, изображения. Продажбите обикновено се осъществяват на аукцион, например чрез криптоарт платформата  Foundation and Zora. Създателят на NFT сам решава дали да пусне само един токен или да създаде няколко реплики. Купувачите обикновено получават ограничени права да показват дигиталните произведения, както и да препродават тези токени. В последния случай дял от цената на препродажбата може да бъде разпределен на оригиналния създател.

Обикновено се използва Ethereum (но и други криптовалути), който е привлекателен поради способността му да хоства интелигентни договори, които изпълняват автоматично функции, ако са изпълнени дадените условия, като например автоматично разделяне на приходите всеки път, когато даден запис се продава. Системата също позволява да се съхранява допълнителна информация за произведението, включително послание от създателя или версии.

Технологията привлича нарастващо внимание от началото на годината (данни). То позволява да се верифицира  собствеността върху произведението (въпреки че художникът запазва част от правата). Това дава много повече приложения, включително излизащи извън света на цифровото изкуство – като гаранция за произхода на стоките (примера на Бербатов) или възможности за предлагане на различни стоки, както е в случая с RAC. Но не всичко е в розови тонове. Има случаи на присвоени копия на произведения, които се продават като автентични. Блокчайн пази само информация за това, който е бил собственик на дигиталния файл. Благодарение на манията, много често на аукционите се продава изкуство със съмнително качество. И както всичко, свързано с блокчейн, стои въпросът за високата енергоемкост на технологията.

От правна гледна точка NFT  материализират определени права, които се прехвърлят заедно с токена. Тъй като обикновено става дума за произведения на изкуството, правата, които се прехвърлят са част от авторските права. Не подлежат на прехвърляне неимуществените права. Съществуващата законова празнина в уредбата е предпоставка за трудности при определяне на правния режим.

Защо това е възможност за артистите?

Мнозина се надяват, че подобни технологии ще ограничат свиването на приходите за артистите и изпълнителите, свързани със стрийминг сайтове като Spotify и Apple Music, които плащат по-малко от един цент за прослушване. Бизнес моделът на стрийминг платформите, предлагащ срещу от 9,99 долара на месец достъп до цялото съдържание, но не и притежаване, преди години се наложи като начин за справяне с пиратството. Сега NFT може да е начин за справяне с натиска върху авторите, особено по-непопулярните и изгряващите звезди.

Ключов елемент е идеята за цифровия недостиг. За разлика от MP3, който може да бъде копиран милион пъти, дигиталният файл, който е свързан с блокчейн, има уникално удостоверение, което проследява собствеността. Освен това блокчейн  може да установява произхода, което прави предметите колекционерски.

Друго предимство е възможността артистът да печели при нарастване на стойността на неговото произведение, което е проблем за начинаещите артисти и художници. Възможността за изработка на версии пък позволява съобразяване с предпочитанията на потребителя.

В по-широк план технологията намира приложение и във финансите – например, токените могат да служат като обезпечение по децентрализирани заеми. Друга възможност предлагат някои платформи като NIFTEX, които позволяват частична, споделена собственост върху едно произведение.