Долар

Мистерията на бавния кредитен ръст

от автор

0 коментара Свят

Една от най-големите мистерии и тревоги в икономиката сега е забавящият се ръст в банковото кредитиране. Заемните и лизингови договори на търговските банки в САЩ тази година нарастват с 3.8% на годишна база, според данни на Федералния резерв. През миналата година ръстът бе 6.4%, припомня WSJ.

Забавянето е по-изненадващо, като се има предвид ръстът на бизнес и потребителското доверие от изборите в САЩ насам. И е тревожен, тъй като забавянето на бизнес инвестициите се смята за важна причина за слабия икономически растеж.

Заемите за бизнеса се забавят най-рязко, като търговските и промишлени кредити растат с 2.8% на годишна база, сравнено с ръст от 8.9% в края на октомври. Икономистите от Goldman Sachs оценяват, че забавянето на търговското и промишлено кредитиране е равно на недостиг при заемите от 100 млрд. долара. Повечето яснота за причините за забавянето ще дадат отчетите на банките за първото тримесечие, чието обявяване започва в четвъртък.

Едно от обясненията е, че компаниите се обръщат към пазара на облигации в търсене на на ниски лихвени проценти и в някои случаи за издължаване на по-скъпия банков кредит. През първото тримесечие емисиите на корпоративните облигации нараснаха с 18% на годишна база, според Асоциацията на индустрията за ценни книжа и финансови пазари. Но една причина за нарастването е, че първото тримесечие на миналата година беше мрачно заради пазарната нестабилност.

Увеличението не е достатъчно, за да обясни на целия недостиг на кредитиране. Икономистите на Goldman също така посочват динамиката в петролната и газова индустрия. Когато петролните цени падаха рязко през първото тримесечие на 2016 г. много енергийни компании не могат да се обърнат към пазара на облигации за финансиране. Вместо това те изтеглиха банкови кредити. Сега, когато цените на петрола се възстановиха, много от тези компании върнаха кредитите, обяснява Goldman.

Както икономистите от банката признават, това е хипотеза, която е трудно да се потвърди, тъй като данните на Федералния резерв за заемите не съдържат разбивка по индустрии. Използвайки данни от Службата на контрол на валутата за общия размер на кредитни инструменти, те приемат, че компаниите, търгуващи със суровини, са привлекли около една трета от кредитните ангажименти, които са им били на разположение до март миналата година, а след това изплащат около 35% от тази експозиция през останалата част от годината. Това е почти целият недостиг от 100 милиарда долара в търговското и индустриално кредитиране.

Но данните на Goldman’ са много груба оценка и други са скептични. Пол Ешуърт, икономист от Capital Economics коментира, че тезата за петролната индустрия не обяснява защо има такова силно забавяне от ноември насам. Освен това забавянето на кредитирането не засяга само търговските и промишлени заеми, а също така ипотечните кредити, потребителските заеми и заемите и за покупка на търговски имоти.

Заемите от американските клонове на чуждестранни банки падат с 85 млн. долара от края на година и сега са оа 871 млрд. долара (салда).

Излежда, че отчасти може да бъде обвинена политическата несигурност. Потребителите и бизнесът може и да показват повишено доверие след изборите , но мнозина се колебаят да изтеглят заеми на значителна стойност, за да финансират нови проекти, докато нямат по-голяма ясно за данъците, търговията и политиката в здравеопазването. Подобна предпазливост е рационална. Тя означава, че скокът на растеж, който много инвеститори очакват може да не се материализира докато политическата картина във Вашингтон не се проясни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *