МФ

Критериите, по които правителството добавя или изключва лица от списъка „Магнитски“, остават неизяснени. На 15 юни Министерство на финансите обяви второ допълнение към оригиналния списък на т. нар. асоциирани лица, който бе обявен с решението на Службата за контрол на чуждестранните активите (OFAC) да санкционира Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Сред новите допълнения, които този път включват само физически лица, са майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева и Цветомир и Боян Найденови, собственици на марката и портала Ефбет и някогашни партньори на Васил Божков.

В списъка на OFAC първоначално бяха включени 64 компании, включително Интръст на Пеевски, Нове Холдинг, Еврофутбол и Националната лотария на Божков. На 9 юни българското Министерство на финансите добави още 34 компании, свързани с Божков и Пеевски, включително чуждестранни дружества. При актуализацията от 15 юни се вижда, че е отпаднала една от тези компании, а това е Интралот – Гърция. Интралот e публично дружество, чиито акции се търгуват на Атинската фондова борса. То е декларирано като краен собственик на Билот, един от съдружниците в Еврофутбол (то в списъка на OFAC). Гръцката компания е директен съдружник и в „Нешънъл Лотери“ и „Лотери дистрибюшън“. Също така дружество Блу ивент мениджмънт, което бе заявено като собственост на Пеевски в САЩ, след неговата реакция е „преместено“ в ОАЕ, но не е изключено от списъка.

Новите попълнения са 21 физически лица:

АЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ ТУМПАРОВ – Домино Геймс, Декарт, Еврозалог АД, съдружник в Евро Лото (извън списъка) и др.

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА СТОЯНОВА – Априори, Вабо Системс, Вабо Мениджмънт, Диджитъл Сървисиз

АЛЕКСАНДЪР КИРИЛОВ ГЕОРГИЕВ – Интръст, Шато Първенец, Нова Българска медийна група холдинг (заличен търговец), Монитор ЕООД (заличен) и др.

АЛЕКСАНДЪР СТАНИСЛАВОВ АНГЕЛОВ – МЛ Билд ЕАД, Казино енд Гейминг Индъстри ЕООД, Ел Джи Ен ЕАД

БОРИС ЛУКОВ БЕКЯРОВ – МЛ Билд ЕАД, съдружник в Евролото. Бекяров е ДС на Видео бет АД с управител Петър Марчоков.

БОЯН СТЕФАНОВ НАЙДЕНОВ – управител на Еврофутбол до 2019 г., действителен собственик на Нешънъл Лотери, Нумерикъл Геймс, Лотери Дистрибюшънс

ГЕОРГИ КЪНЧЕВ ПОПОВ – Нова – АД Холдинг, Национална Лотария, Ню геймс (прекратена дейност), Вабо Интернал и др.

ДИМИТЪР ДЕНЧЕВ ГАНЕВ – директор в  Национална Лотария, Мега Лото АД (заличен търговец), Ню геймс (прекратена дейност), НГ Пропърти ЕАД, съдружник в И-Кард, заедно с Милен Денчев Ганев след придобиване на дяловете от Васил Божков през 2020 г.

ДОРА ХРИСТОВА СПАСОВА – Шато Първенец, била е член на СД на бившето Си Ди Дивелопмънтс 1 (заличен търговец) и др.

ЖАНА СЛАВЧЕВА КАНЕЛОВА – Интръст, Издателска къща „Борба“ и фондации, управлявани от Ирена Кръстева (заличени)

ИВАНКА МИХАЙЛОВА ГЕОРГИЕВА – Адлер БГ, БДЖ Трансимпекс

ИРЕНА АНГЕЛОВА КРЪСТЕВА – бивш управител/съдружник Нова Българска медийна група холдинг (заличен търговец), НСН инвестмънт (заличен), Био Уотър Инвестмънт (заличен), Принт трейдинг (заличен), Монитор ЕООД и др.

МИЛЕН ИВАНОВ СТАМАТОВ – управител на Евробет ООД (н) и Евробет Партнърс ООД

МИРОСЛАВ АЛЕКСАНДРОВ ИЛИЕВ – Нове-АД Холдинг, Нове Партнерс, Адлер БГ, Диджитъл Сървисиз, Евросъдружие, Национална Лотария, Ню геймс (прекратена дейност) и др.

ПЕПА ВЕСЕЛИНОВА ГРОЗДЕВА-МИХОВА – Вертекс Имоти, Тетра БГ ООД (заличен управител), Детерминант ЕООД, свързано лице и на Вежди Рашидов

ПЕТЪР ВАНГЕЛОВ МАРЧОКОВ – Ен Джи Ен АД, Декарт

ПЕТЪР ИВАНОВ СТОЯНОВ – Олд Геймс ЕООД

СТЕФАН НАЙДЕНОВ НАЙДЕНОВ – ДС на Нешънъл Лотери, Нумерикъл Геймс, Лотери Дистрибюшънс,  съдружник в Евролото (извън списъка)

ТАТЯНА ХРИСТОВА ДИМИТРОВА – Директор на Прим БГ, НГ Пропърти, член СД на Инфра Холдинг.

ЦВЕТОМИР СТЕФАНОВ НАЙДЕНОВ – ДС Нешънъл Лотери, Нумерикъл Геймс, Лотери Дистрибюшънс

ЯНКО ТОДОРОВ РАДЕНКОВ – управител на Нешънъл Лотери, Нумерикъл Геймс, Лотери Дистрибюшънс (до март 2021)

Списъкът не е пълен. В него отсъстват роднини на Васил Божков, както и управителите на редица дружества, които са или са били свързани с него, включително Еврофутбол, Нове-АД Холдинг, Инфра Холдинг, и др.

В някои случаи трудно може да се намери обяснение за присъствието или отсъствието на дадени лица. Например в списъка на българското МФ са добавени Априори Мениджмънт и ВСС 2009. Тези дружества, както и Вабо-1 са прехвърлени от Васил Божков на дружеството Базерин 2008 с деклариран собственик бивш директор на някои от фирмите на Божков. Нито „Базерин 2008“, нито действителният му собственик са в списъка.

Що се отнася до Делян Пеевски, списъкът продължава да е ограничен до официално обявените за негова собственост компании. И макар че някои от физическите лица имат участие в групата около „Булгартабак“, тази връзка не е продължена.

Така остава неясно какъв критерий или комбинация от критерии прилага МФ. Дали то се ограничава само до участия над 50%? Защо са изключени някои от действащите представляващи компании на Васил Божков, както и компании, в които той сам се е заявил като действителен собственик? Докъде стигат вертикалните и хоризонтални връзки на свързаност? Това са само част от въпросите. МФ трябва да посочени поне минимални критерии, за да даде ясна индикация на партньорите на компаниите и гражданите, включени в черния списък.