МЗ и Цибалаб обявявиха въз основа на данни от непредставително изследване, че над 40% от българите са се срещали с Ковид. От данните се предполага, че реално преболедувалите са 6 пъти повече от официално обявените. МЗ смята да продължи по този път, като включи данни и от други лаборатории и лечебни заведения, за да установи по-точен процент.
Струва ми се, че МЗ трябва спешно да си наеме статистик, който ще спести пари на данъкоплатците за ненужни изследвания:
Изследването на Цибалаб, както и предстоящите изследвания е проведено сред 2 665 души, взети в различни дни и градове на случаен принцип. Това е моментна снимка, не може да се вмести в правилата за национално представително проучване, каза в предаването „Преди всички“ на БНР собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.
Броят на пробите е напълно достатъчен за представително изследване. Начинът, по който е формирана извадката, го прави непредставително. Това е извадка извежду хората, които са отишли в лабораторията по един или друг повод – това са пациенти, които си правят тестове за Ковид и други тестове. Това означава, че изследването включва голям дял на следните групи хора: хора, които се грижат за здравето си и правят профилактични прегледи, хора, които желаят да пътуват до Гърция (заради PCR тестовете), хора с хронични здравословни проблеми, бременни… Може да се предполага, че сравнително слабо са представени жителите на малките населени места и особено на селата, където достъпът до медицинските заведения е ограничен и по-възрастните, с изключение на тези с хронични заболявания и които се грижат за здравето си.
Това е предпоставка за големи отклонения, ако процентът заболели по отношение на относително по-недостъпната съвкупност от генералната извадка значително се различава от този при представените в извадката. В този случай увеличаването на броя на изследваните лица няма да допринесе за подобряване на представителността на изследването.
МЗ трябва да преосмисли начина на формиране на извадката съобразно с добре познатите условия за представителност и да насочи ресурси към осигуряване на информация за признаците на формиране на извадката.
В противен случай съществува вероятност да бъде отчетено преждевременно достигане на колективен имунитет (43% + процент ваксинирани) и дори риск от неподготвеност за четвърта вълна на коронавируса.