ЧЕЗ

Българска компания, създадена преди няколко месеца, е очакваният купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България. Компанията се казва “Инерком България” и е непряка собственост на Гинка Върбакова от Пазарджик.
Според “Капитал” и други медии, “Инерком България” е предложила около 320 млн. евро за “ЧЕЗ електроразпределение България”, “ЧЕЗ електро”, “ЧЕЗ трейд” и малки ВЕИ активи – видинският соларен парк “Фри енерджи проджект Орешец” и недовършена централа на биомаса в Смолянска област. Сделката бе одобрена от ЧЕЗ, а приключването й изисква разрешения от КЗК, КЕВР, КФН. Очаква се и проверка на ДАНС за произхода на средствата, тъй като компанията-купувач има скромни приходи.

Върбакова има семеен бизнес с ВЕИ, строителство и др. Тя е позната на енергийния министър Теменужка Петкова. Петкова обяви, че ще подаде оставка в петък, а премиерът Бойко Борисов каза, че ще я приеме и че той е настоял за оставката. Преди това шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев остро  коментира сделката с “Гинка от Пазарджик”, която според него звучала като фалшива новина.

Какво се знае за купувача на бизнеса на ЧЕЗ, който предизвика такива трусове?

“Инерком България”, както и “Инерком Груп” са собственост на “Инерком Инвестмънтс”, като е регистрирана в апартамент на седмия етаж на Околовръстен път 3. Това е сградата на ММ (ММ Ауто, ММ Застрахователен брокер и др.).

Купувачът на ЧЕЗ е свързан основно с две фамилии – Върбакови и Пейтакови. Според “Бивол” Петрана е майката на Гинка Върбакова. В “Инерком България” вместо Пайтакова е включена Милена Стоева, която е адвокатът, извършващ вписванията на групата фирми. “Инерком България” е регистрирано през миналата година. Собственикът „Инерком Инвестмънтс” също е създадено през 2017 г. с едноличен собственик Гинка Върбакова.

“Инерком Груп” (първоначално тя се сочеше за купувач) е създадено през 2016 г. отново с едноличен собственик Върбакова. През 2017 г. за кратко 50% собствеността преминава в чешкия фонд Патронус Трети и Ферромат, компании на бизнесмена Зденек Земек. През септември 2017 г. чехите излизат от “Инерком” и “Инерком Инвестмънтс” консолидира 100% от капитала. По това време ЧЕЗ набира оферти за българския си бизнес, а през октомври на първо място в надпреварата излиза “Фючър енерджи” (търговецът на ток по-късно натрупа дългове и бе отстранен от пазара. “Капитал” твърди, че отстраняването е след разваляне на договори от основни доставчици, като в същото време в балансиращата му група са натрупани огромни небаланси).

Най-старото дружество – “Инерком” ЕООД е учредено през 2011 г. като Грийн парк БГ с първоначален собственик Екатерина Марчокова-Стоянова от Асеновград. Премества се на столичния бул. „България” № 111, ет.2, ап.З и се преименува на Грийн Билд БГ. Под това име възлага строителството на сграда с магазини в Пазарджик. През 2013 г. дружеството се прехвърля на Солар Къмпани, представлявано от Върбакова. Още тогава Върбакова е жител на София, става ясно от документите. Но нотариалните заверки се правят в Пазарджик. Собственик на Солар Къмпани е била Петрана Пайтакова.
През 2016 г. “Солар” преименува дружеството на „Новел” и премества адреса на Околовръстен път. В кореспонденцията с ТР по този повод е посочен имейл, който прави връзка с домейна newgreenenergy-bg.com. Оттук могат да се видят и свързаните фирми на „Инерком” ЕООД, както дружеството е преименувано през 2016 г.
Същата година „Солар” прехвърля дела си от „Инерком” ЕООД на „Инерком Груп”, а през 2017 г. едноличен собственик на “Инерком” ЕООД става Гинка Върбакова.

Краткото участие на фирмата на Земек в “Инерком груп” е важно. На 1 септември 2017, дни преди “Патронус Трети” да напусне съдружието с Гинка Върбакова, чешкият фонд придобива част от дяловете на ТЕЦ “Бобов дол” в “Глобал енерджи дистрибюшън”. ТЕЦ “Бобов дол” се свързва с Христо Ковачки. През последните месеци мнозина обвързваха и пазарджишката фирма с бизнесмена, но въз основа на слухове. Други пресечни точки между “Инерком” и Ковачки не сме открили. Няма и сходства в бизнес структурите.

Словашкият бизнесмен Зденек Земек се занимава основно с металургия в Чехия, има още бизнес със соларни централи и спа центрове. Оборотът на металургичния му холдинг ZGSH през 2015 г. е 84 млн. евро, той има продажби и в България. Земек участва в проектите на групата чрез ЖХ Сън ООД (това дружество е било съдружник в “Евро бетон”, “Улер 2009” и “ЕкоСтрой Инженеринг”).

Земек е бил и съдружник на “Солар Грийн Енерджи” в “Диана Хънт”, където управител е Теодора Николова Пайтакова (според “Бивол” сестра на Гинка).

Теодора е съдружник и със Славчо Иванов Върбаков – съпруг на Гинка. Последният е имал много фирмени участия (строителство, ВЕИ и др.), но част от компаниите са в ликвидация, със запорирани дялове или прехвърлени на Георги Николов от гр. Ветрен. В спомената горе статия на “Бивол” подробно се проследява защо Върбаков минава на заден план.

Върбакова има и други участия, в т.ч. Риал Стейтс, чрез която държи фотоволтаичният парк в Априлци, Пазарджишко. Тази фирма е известна заради спорове около продажбата на дъбова гора.

Група фирми

Проверката установи множество свързани фирми, които през последните години са се ориентирали освен към ВЕИ и към саниране на сгради. В Пловдив и Пазарджик те са получили основния дял от този изгоден бизнес.

От посочения по-горе интернет адрес могат да се видят няколко компании, свързани със Солар Грийн Енерджи и Инерком. Част от тях са свързани с учредителката Марчокова, други се управляват от Николай Ичев. “Гео Корект” се управлява от Румен Борисов Трендафилов, който понастоящем е собственик е споменатото “Солар Къмпани”, както и на Боян Кънчев Миланов (свързан с “Улер”) и други фирми от групата. Интересното е, че една компания – “Торис БГ” ЕООД, няма никаква връзка с останалите. Тя е регистрирана в пазарджишкото село Симеоновец със собственик е Пламен Йорданов Данаилов (само адвокатът е същия). Подобно преплитане е характерно за компании, които са свързани по линия на финансиране (икономическа свързаност) или имат общи собственици.

Сред посочените свързани фирми е и Кантос БГ, която е изпълнител на строително-монтажни работи по два блока в Пловдив. Нейният имейл адрес (firms@abv.bg) e използван и от други компании от групата. Като интернет сайт в официалната документация е посочен несъществуващият firms.com.
Открихме още няколко договора за саниране в Пловдив, спечелени от свързани лица – Кантус, Ф Инвест, Контур 7.

Фирми, за които е налице свързаност с Инерком (Контур 7, Кантус, Торис БГ, Гео Корект, самата Инерком) печелят и търговете за саниране в Пазарджик, както и в Разлог. Те са участвали на повече търгове за саниране, например, в Стара Загора, Русе и Казанлък, но без успех. Други спечелени договори са за ремонт на училища в Пазарджик. и Гоце Делчев. Групата започва да се занимава с този бизнес едва преди година.

Така, въпреки софийската регистрация, групата от фирми изглежда е имала добри позиции в региона на Пазарджик и Пловдив. Дали това е достатъчно, за да осигури обезпечения и финансова мощ, позволяващи отпускане на кредит и банкова гаранция за сумата на сделката с ЧЕЗ, предстои да установят институциите.

 

Допълнение:

В интервю за БТА Гинка Върбакова заявява:

По време на преговорите договорихме подкрепа за нашето участие в сделката от страна на голяма международна банка с висок кредитен рейтинг.

Групата се състои от 9 компании, в които аз съм единствен или мажоритарен собственик.

Активите на групата ни се оценяват на около 100 милиона лева. Приходите ни нарастват устойчиво със среден темп от около 30 процента през последните години. По предварителни финансови данни приходите на групата за миналата година са около 50 милиона лева и ще отчетем печалба от около 10 млн. от дейността си.