Тръмп
Фен на Доналд Тръмп

Кого ще засегне граничният данък на Тръмп

от автор

0 коментара Свят

Данъчната реформа е приоритет на администрацията на президента Доналд Тръмп, но детайлите още са неясни. Една от вероятните инициативи е новият граничен данък (border adjustment tax – BAT). Плановете предвиждат облагане на вносните стоки, докато износът ще бъде освободен. Вероятната ставка, с която вносните стоки и услуги ще се облагат, ще бъде 20 на сто.
Това ще засегне силно някои страни, показват изчисления на Wells Fargo. Те изчисляват зависимостта на страните от износа за САЩ като съотношение на стойността на американския експорт към БВП на съответната държава.
Не е изненада, че партньорите на САЩ в NAFTA – Мексико и Канада, са начело в списъка. Износът им за САЩ е 27%, респективно 20.2% от техния БВП.
Никарагуа и Виетнам са на следващо място с 20% и 18% от БВП. Изглежда, че географското положение на е определящо при избора на основен експортен пазар.
Например, сред 10-те страни, които най-много зависят от износа за САЩ, три са от Централна и Южна Америка, три са от Азия, две са в Северна Америка, една – в Африка и една в Европа.
Тези страни, които потенциално ще бъдат най-засегнати от BAT нямат специфичен профил от гледна точка на размер или икономическо развитие. Те включват развити страни като Ирландия (10.2%) и развиващи се като Камбоджа (с износ за САЩ, равен на 15.5% от БВП).
Износът на развитите страни за САЩ представлява 3.9% от техния БВП, докато този на развиващите се – 3.7% от техния общ БВП.
Сред развитите страни най-голяма е зависимостта на Канада, Хонконг, Ирландия, Сингапур, Белгия, Корея, Швейцария и Германия. Износът за САЩ съставлява от 4% до над 20% от техния БВП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *