Енергия

ЧЕЗ Груп официално подаде молба за арбитраж срещу Република България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID), съобщиха от компанията. Искът е в размер на стотици милиони евро.

Компанията се позовава на неспазване разпоредбите за защита на инвестициите в Енергийната харта. Това води до дългосрочно критична ситуация на местния енергиен пазар, който не се подобрява.

ЧЕЗ многократно е искала от българското правителство бързо отстраняване на проблемите и обезщетение за вредите. Тя е изпратила известие до властите в София през ноември 2015 г., в което е поискала приятелско уреждане на спора, без да се стига до арбитражни производства. Но България не е използвала възможността.

Българското правителство съобщи официално за това известие единствено в меморандума на новите еврооблигации, за който economix.bg писа.

Така и трите ЕРП сега съдят държавата в различни съдилища. Делото на ЕВН бе заведено през 2014 г. в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове ( ICSID) на стойност 576 млн. евро. Такъв иск през миналата година е внесла и Енерго про за сумата от 54 млн. евро.

Дело води и Оманският фонд – миноритарен акционер на КТБ, а се очакват дела и на други акционери и вложители на КТБ.

Неотдавна Арбитражният съд в Париж присъди обезщетение в размер на 550 млн. евро в полза на руската „Атомстройекспорт” заради спрения проект за АЕЦ „Белене”.