Бомбастично съобщение, според което до 3 месеца България ще си произвежда сама ваксини, събуди много въпроси и съмнения в начина, по който премиерът Бойко Борисов да борави с информация.

До три месеца ще имаме готов завод, където ще могат да се произвеждат ваксини срещу COVID-19, обяви министър-председателят  в Разград. Той посети производствената база на „Биовет“ АД, където ще има възможност да се произвеждат ваксини за хуманната медицина, включително срещу COVID-19, както и ваксини за ветеринарна употреба. За целта компанията е инвестира близо 120 милиона лева, съобщи правителствената информационна служба.

Тя разпространи видео, на което премиерът прави инспекция на недовършените производствени мощности на компанията, контролирана от Кирил и Георги Домусчиеви.

„България отново показва, че в иновациите, в най-добрите технологии и в науката е много напред“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът посочи, че вече е информирал Европейската комисия за капацитета на новия завод в Разград, за производствената апаратура, с която разполага и техническите му възможности. Министър-председателят отбеляза, че капацитетът на завода ще позволи да се произвеждат милиони дози, така че да се отговори на огромните потребности от ваксини и да се спасяват човешки животи. „В следващите години ваксинацията ще е от съществено значение. И ако други днес започват да изграждат производствени мощности, ние сме на фаза монтирането на машини“, изтъкна Борисов.

Инвестиционният проект на компанията в Разград е за общо 400 млн. лева, от които близо 120 млн. лева за производствените инсталации за ваксини. В резултат на проекта ще бъдат разкрити 350 нови работни места.  Проектът включва разширение на инсталация за производство на междинни продукти, инсталация за производство на имуногенни фармацевтични продукти и фотоволтаична централа в Разград. Предвижда се разширяване на съществуващото предприятие посредством изграждане на новия завод и фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди.

Обикаляйки завода в Разград премиерът говореше и за производство, което ще започне след 16 месеца. Това объркване вероятно е резултат от това, че „Биовет“ има проекта, които са с публична подкрепа.

Вторият завод на „Биовет“ в Разград или поне изградената част от него е резултат от мащабния проект, подписан през 2018 г. по по Инвестиционния план за Европа, по-известен като Планът „Юнкер”. Той е на обща стойност 220 млн. евро, от които 100 млн. евро ще се предоставят от Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕСФИ).

Проектът предвижда изграждането на два нови завода на фирма „Биовет”,  дъщерно дружество на компанията „Хювефарма” ЕАД, съобщи тогава правителството. 150 млн. евро ще се вложат в предприятието в град Пещера. В резултат от това се очаква 50%-тно увеличение на произвежданите ветеринарни продукти там, съпроводено с разкриване на нови 150 работни места. Във втория завод, за който сега става дума, трябваше да бъдат вложени 70 млн. евро. Според съобщението, „той ще е в град Разград и ще произвежда ветеринарни ваксини. Производствената мощност ще бъде построена в собствен имот на местния клон на „Биовет”, близо до функциониращото предприятие за биотехнологии и фармацевтични продукти. Дейностите тук се предвижда да приключат до края на 2019 г., като се очаква да бъдат разкрити между 120 и 160 нови работни места.“

Според издадения ОВОС, в който подробно се описват суровините и производствения процес, опасните вещества, съхранението на опасните отпадъци и т.н. капацитетът на инсталацията ще бъде 100 млн. бр ампули с ваксини за ветеринарната промишленост.

А преди дни Министерство на икономиката съобщи, че е издало сертификат за инвестиция клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на „Биовет“ АД. Размерът на инвестицията по инвестиционния проект възлиза на 400 млн. лв. и в резултат от него ще бъдат разкрити 350 нови работни места в нов завод на компанията в Разград.

Инвестиционният проект на „Биовет“ АД е за разширение на Инсталация за производство на междинни продукти, инсталация за производство на имуногенни фармацевтични продукти и Фотоволтаична централа в  гр. Разград. Предвижда се разширяване на съществуващото предприятие посредством изграждане на новия завод и фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди. Това е проект, който тепърва ще се реализира.

Производството на ваксини в български завод изисква да е подписано споразумение с компания, която притежава патента и разрешението за производство на такива ваксини. Не се съобщава българската компания да е постигнала споразумение с някоя от големите световни производители.

„Биовет“ притежава разрешение от януари 2021 г. за нестерилни лекарствени продукти и лекарствени продукти за клинични изпитвания.

Допълнение: Бизнесменът Тихомир Каменов заяви пред БНР, че в Разград ще бъдат опаковани продукти на чужди компании. „Тази сутрин разбирам, че става дума за една миялна и една пълначна машина, евентуално за производство на ваксини на ишлеме. Само че тук става дума за първично и вторично опаковане на ваксини.“