Търговия

Евростат отчете изненадващ ръст на инфлацията в еврозоната през януари, което повдига отново въпроса „инфлация или дефлация“ и как пандемията ще повлияе върху цените в по-дългосрочен план. Засега обаче причините, довели до поскъпването, са еднократни.

През януари цените в еврозоната са нараснали с 0.9% при очаквания за ръст с 0.5 на сто. Това и най-високо ниво от 11 месеца и слага края на пет месеца понижение и предизвиква съмнения в перспективите за продължаване на политиката на парични стимули от ЕЦБ.

Повишението се дължи на комбинация от еднократни фактори, а не на възстановяване на търсенето, подчертава FT. Сред тези фактори е изтичането на срока за временното понижение на ДДС в Германия, както и смущения в доставките. Особено отчетливо бе покачването на контенерните превози между Европа и Китай, което се дължи на недостиг на контейнери, изоставени на континента след спирането на доставките.

Повишиха се и енергийните цени. Петролът Брент е във възход от началото на ноември и доближи 60 долара за барел. Това е най-високо ниво от февруари 2020 г., след като пролетният локдаун беше свалил цените до 16 долара.

Наред с това глобален недостиг на чипове, поради временни прекъсвания в производството, както и повишеното търсене, включително за облачни изчисления, също доведе до поскъпване, макар то да няма такова широко отражение на потребителските цени.

Докато повечето магазини и заведения в Европа остават затворени, продължителен натиск върху цените все пак не е вероятен.