Износ

Еднократни събития зад ръста на износа

от автор

0 коментара България

Въпреки че 2017 г. се очертава като най-силната година за европейската икономика след кризата, износът няма да е двигател на растежа на българския БВП. Данните на НСИ за външната търговия, обявени през миналата седмица, освен това сочат понижение на износа в края на годината. Налице са и други събития, които сочат, че увеличението на износа не е толкова силно и трайно.

Общо през 2017 г. износът е  нараснал с 10.7%, а през декември намалява с 0.9%, отнесено към същия месец на 2016 г. Това е първи спад на износа на годишна база от май 2016 г.

Тези данни са предварителни и са подробни само по отношение на т. нар. трети страни (извън ЕС). За ЕС разполагаме само с общия обем на износа през декември, а подробните данни по страни и групи стоки са за 11 месеца.

Търговия с трети страни – чугун за Русия и нефт за Близкия изток

През декември 2017 г. износът на България за трети страни намалява с 6.2%, а общо за годината расте с 10.7%.
Най-забележителният ръст е за Русия – с 83% спрямо 2016 г. или почти двойно. Прегледът показва, че става дума за износ на чугун и стомана, започнал в края на май и продължил до септември. Увеличението на износа за Русия по това перо спрямо 2016 г. е с 621 млн. лева. Според “Капитал” става дума за връщане на тръби за “Южен поток”, които са били внесени пак от Русия преди години. Според информация от Пристанище Варна обаче тръбите за “Южен поток” ще останат складирани там до 2019 г. Възможно е да става дума за транзит на тръби.
Освен това се отчита ръст на износа на цигари и лекарства за Русия, но далеч не в такива обеми.
Ако увеличеният износ на чугун и стомана за Русия се елиминира, увеличението на износа за трети страни би било значително по-малко – с 10%.
Основната заслуга е на възстановяването на износа за основния партньор извън ЕС – Турция (ръст с 10%) и значителни увеличения за страни като Китай и Сърбия. В същото време износът за много близкоизточни страни, и на първо място ОАЕ, намалява. Противно на очакванията спадът на обемите за емирствата, който е с една трета, не идва от износа на цигари. Тук наистина е налице низходяща тенденция от 2014 г. насам, но спрямо предходната година понижението е минимално и износът се запазва на ниво от 189 млн. лева. По-големият спад е по отношение на износа на … нефт, който през 2016 г. е достигал 117 млн. лева (в предходни години и над 200 млн. лева), а миналата година спира.
Трябва да се отбележи също ръстът на износа за Египет, отново благодарение на нефта – през миналата година стойността на неговия износ за Египет са е увеличила със 168 млн. лева до 538 млн. лева.
Търговия с ЕС – Германия е движеща сила
Износът за страни от ЕС нараства с 10.7% през миналата година, но само с 2.8% през декември – най-нисък месечен темп след април, когато бе регистрирано временно понижение. Дали това е временно и се дължи на сезонни фактори, е трудно да се каже на този етап.
Данните за 11-те месеца сочат, че най-голям ръст регистрира износът за Белгия – със 71%. Тук има базов ефект, който се дължи на това, че заводът на Аурубис временно не работеше през 2016 г. Сега износът на цветни метали за Белгия се връща на обичайните нива над 1.1 млрд. лева, като разликата спрямо 2016 г. е 668 млн. лева.
Германия остава основен партньор като увеличава дела до 20.6%. Износът за нея расте с 13.9%, но това са 807 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *