Тереза Мей

Правителството на Великобритания получи одобрение от парламента за законодателство, с което се упълномощава премиера Тереза Мей да задейства процедура за излизане на страната от Европейския съюз, като се позове на член 50 от Договора от Лисабон. Тя планира да обяви официално началото на Brexit в последната седмица на март, по информация на Блумбърг

Бяха отхвърлени поправки в текста, отнасящи се до това на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, да бъде позволено да останат, и искане за парламентарно гласуване по крайното споразумение за Брекзит. Победата за Мей в парламента, където тя има крехко мнозинство, й позволява да преговаря по Брекзит с развързани ръце и консолидира управляващата Консервативна партия.

Сега обаче тя е изправена пред двойно предизвикателството – да осигури на Великобритания добри условия за раздялата с ЕС и да отговори на подновеното желание на Шотландия за независимост.

Гласуването в британския парламент се наложи след решение на Висшия съд през януари, според което Мей трябва да се допита до законодателите. Сега тя има правото да избере датата. Предположенията са, че Мей ще изчака да минат изборите в Холандия и тържествата по случай Римския договор, като задейства процедурата между 27 и 30 март.

След като Великобритания заяви формално желанието си да напусне ЕС, съюзът трябва да отговори на нотификацията по чл. 50. Миналата седмица президентът на ЕС Доналд Туск заяви, че това ще бъде направено в рамките на 48 часа. Европейската комисия ще публикува правила за разговорите.

Цялата процедура по напускането ще отнеме две години. В края на март 2019 г. Великобритания ще е извън ЕС, независимо дали е постигнато споразумение за запазване на елементи от общия пазар и за приключване на финансовите ангажименти.

Излизането от ЕС ще струва на Лондон около 50 млрд. паунда, съобщи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Точната сума ще бъде определена след отчитане на всички задължения на Великобритания. В нея влизат пенсионни задължения, бюджетни вноски, дългови гаранции, разходи за проекти, съобщава The Wall Street Journal.
Това е почти колкото разходите за отбрана на страната за една година, допълва FT.
Страната има намерение след излизането да установи контрол над имиграцията, жертвайки за целта общия пазар. Лондон планира да запази единствено общата зона с Ирландия. Според оценки на Националното статистическо управление, в края на септември 2016 г. в страната е имало 596 хиляди имигранта, от които 43% от страни от ЕС. От 2002 г. делът на неевропейските имигранти нарасна почти с една трета. В условия на пълна неопределеност ще се окажат 4 млн. европейски граждани
Излизането от ЕС ще струва скъпо на бизнеса. Докато Великобритания не сключи нов договор с ЕС, компаниите трябва да плащат износни мита – за повечето стоки те са 5%, но за някои артикули, например, автомобили – 10%. Много компании вече отчетоха намаляване на печалбите. Цените на недвижимите имоти, които задържаха инерцията на повишение през по-голямата част от 2016 г., през последното тримесечие се понижиха с 0.1%. А по данни на МФ на Великобритания заради съкращавенто на търсенето и неопределеността поради Брекзит, частните инвестиции през миналата година са се съкратили с 1.5%, като само през третото тримесечие са отбелязали скромен ръст от 0.7 на сто.