газ

Годишната инфлация за януари 2021 г. спрямо януари 2020 г. е минус 0.6%, докато на месечна база (спрямо декември) e налице ръст с 0.2%.

Две групи стоки определят това развитие – облекла и обувки (понижение с 4.2% на годишна база) и транспорт (понижение с 8.3%).

Поевтиняването на транспорта отразява плътно понижението на цените на бензина и дизела – с 15.3% спрямо януари 2020 г. Но в сравнение с лятото и есента цените са нагоре. Необходимо е да се посочи, че цените на горивата следват цените на петрола, а са твърдо нагоре от началото на 2021. Цената петрола надхвърли 62 долара за барел, възстановявайки нивата от миналия февруари. Но през април тя беше спаднала до 12 долара.

Освен това най-много са поевтинели спрямо миналия януари следните групи стоки: газообразни горива –  със 17%, топлоенергия – 12.8%, както и зеленчуци – 10%.

При газа и топлоенергията е повлияло понижението на цените с „Газпром“, но международните пазари растат от есента (тук). По отношение на цените на едро на тържищата е трудно да се направи категоричен извод (вж. тук за януари)

Интересно е развитието при групите стоки и услуги, засегнати от пандемията – тези, свързани със затворените сектори поради ограниченията, както и цените в сектори, засегнати от ограничената мобилност или други промени в търсенето, свързани с надомната работа.

За една година въздушният транспорт е поскъпнал с 5.3%, с 3.4% –  туроператорските услуги. Ресторантньорските услуги са се повишили с 3.4%, книгите – с 4.5%. Спортът и развлеченията също поскъпват, но са поевтинели културните събития (което може да се дължи на промяна в състава).

Телевизори, фотоапарати и телефони поевтиняват, само машини за обработка на информация (лаптопи) са поскъпнали с 0.4%.

Автомобилите са поевтинели с 5.8%, а велосипедите са поскъпнали с 3.8%. Освен дрехите, поевтинява и козметиката. Поскъпват стоките и услугите, свързани с градинарство, хоби и домашни любимци.

Процентът на липсващите наблюдения на цените за януари 2021 г. заради пандемията е 7%.