Алън Крюгер

Алън Крюгер, професор от Принстън и икономически съветник  на двама президента на САЩ – Бил Клинтън и Барак Обама, бе открит мъртъв в дома си на 16 март. 58-годишният икономист се е самоубил. Новината предизвика дискусии за менталното здраве и взаимоотношенията в академичните среди, особено в икономиката, често наричана мрачна наука.

Проф. Крюгер преподава в Принстън над три десетилетия. Въпреки че след работата си за администрацията на Клинтън той се зарича да не се връща в правителството, го прави в годините след кризата по молба на тогавашния финансов министър Тимъти Гайтнър. Отначало е главен икономист във финансовото министерство, а през 2011 г. поема поста на председател на Съвета на икономическите консултанти към Белия дом и остана на този пост до 2013 година.

Крюгер е известен най-вече с изследванията си върху трудовия пазар, но не само.

Той е част от новата вълна икономисти, които се фокусират върху емпирични изследвания и анализ на данни, а не толкова върху теоретични постулати. Неговите проучвания включват широк кръг от теми – от образованието и здравеопазването до тероризма и влиянието на зависимостта от опиати върху икономическата активност.

„Ню Йорк Таймс“, където проф. Крюгер бе коментатор, цитира мнението на друг известен икономист и негов съавтор – Лорънс Кац, който го нарича вероятно най-значимия трудов икономист от последните 30 години.
Той е може би най-известен с работата си в началото на 90-те години на миналия век по отношение на ефекта от минималната работна заплата в сътрудничество с Лорънс Кац и друг икономист Дейвид Кард. Стандартното икономическо мислене по онова време твърди, че повишаването на минималната работна заплата ще намали заетостта за нископлатените работници. Кац си припомня, че двамата с Крюгер са очаквали да потвърдят това. Вместо това те не откриват никакво въздействие върху заетостта – извод, който се оказа влиятелен. Но остават спорове. Той наистина искаше да остави данните да го водят, припомня си Кац. Изследването е за влиянието на повишението на минималната часова надница в Ню Джърси от $4.25 до 5.05 долара. Авторите проучват 400 заведения за бързо хранене в Ню Джърси и източна Пенсилвания, без да открият, че заетостта в Ню Джърси нараства по-бавно.
Тази идея за влиянието на минималната работна заплата е доразвита в книгата “Мит и измерване”, публикувана през 1995 г., която има голямо влияние върху икономиката и политиката. Критиците, сред тях и нобеловият лауреат Джеймс Бюканън, атакуват данните и анализа, но в крайна сметка възгледите на двамата са широко приети.

„Иконъмист“ нарича Крюгер тихия революционер заради готовността му да се изправя срещу общоприетото. Барак Обама в коментар след неговата ранна смърт посочва, че Крюгер е бил от хората, които се усмихват, дори когато ви поправят.

Крюгер се занимава и с проблемите на неравенството. В Белия дом той разработва и популяризира „кривата на Гетсби“ – идеята, че страните с по-голямо неравенство имат по-ниска икономическа мобилност от поколение на поколение.

Едно от последните изследвания на Крюгер е върху т. нар. гиг икономика – една значима и все по-актуална тема. Първоначалното изследване е извършено заедно с RAND Corporation, тъй като тогава е имало бюджетни ограничения. Тази година обаче – след като се осигурява финансиране в рамките на BLS, Крюгер повтаря проучването, за да заключи, че няма статистически значими доказателства за увеличаване на ръста на алтернативните форми на заетост (всъщност той дори намалява). Една от причините за тези противоречиви резултати е свързана с обхвата на неформалната заетост. Това е изключително показателно за академичната честност на Крюгер, който не се оставя на предубеждания и не манипулира данните. Неговите проучвания дават повод за множество други, като някои все пак откриват увеличаване на гиг икономиката – например, при шофьорите, наемани от компании като Uber.

Той също така има значимо изследване върху растящите цени на билетите за концерти. Последната му книга върху икономиката на музиката, Рокендрол икономика, се очаква да бъде публикувана през юни.

На снимката – Барак Обама и неговите съветници. Алън Крюгер е крайният вдясно