Светът на финансите се концентрира върху дигиталните валути, след като най-популярната криптовалута – биткойнът прехвърли прага от 40 000 долара, централните банки ускориха проектите за собствени дигитални валути, а Facebook продължава с работата по Libra, макар и в по-ограничен обхват.

Година на рекорди за биткойн

След като се обезцени с почти 3/4 след пика от 2017 г., биткойн отново е в подем и в началото на 2021 г. валутата премина за кратко кота 40 000 долара. Интересът към виртуалните валути бе подхранен от страховете за инфлацията в резултат от мащабните парични стимули, които централните банки по света мобилизираха в борбата с пандемията. Едновременно с това те прилагат политика на нулеви и дори отрицателни лихви, за да подтикнат централните банки да кредитират (във връзка с което в страни като Дания вече има нулеви лихви по ипотечни заеми). Това бе съпроводено с рекордно ниска доходност по пасивните спестявания и доведе до ирационални рекорди на фондовите борси.
Анализаторите правят паралел със златото, също възприемано като убежище от инфлацията. Също както златото биткойн не зависи от решенията на конкретни правителства, неговият обем е ограничен, а добивът – труден. Възможният брой монети биткойн е 21 милиона, от които 18.5 милиона вече са добити.

Освен това валутата привлече милиони долари от хедж фондове и компании, а PayPal позволи на потребителите да го използват за закупуване на стоки и услуги.

Така биткойнът поскъпна с над 700 процента от март 2020 г. насам, а на 16 декември премина прага от 20 000 долара. Според JPMorgan Chase & Co. валутата има потенциала да премине 146 000 долара в дългосрочен план.

Пазарната капитализация на биткойн от около 575 милиарда долара ще трябва да се увеличи с 4,6 пъти – на теоретична цена от 146 000 долара – за да съответства на общата инвестиция на частния сектор в злато чрез борсово търгувани фондове или кюлчета и монети. Но биткойн е твърде волатилен актив и това ограничава възможностите му да изтласка златото. „Това предполага, че теоретичната цена за биткойн над $ 146 000 трябва да се счита за дългосрочна цел и следователно за неустойчива ценова цел за тази година. “, заключава JPMorgan Chase & Co.

Възходът на биткойн бе подхранен от новините, че утвърдени инвеститори също са се насочили към криптовалутата. Но не всички споделят ентусиазма. JPMorgan предупреди за натрупване на спекулативни дълги позиции и определи положението в началото на 2021 г. като по-предизвикателство „Въпреки че не можем да изключим възможността настоящата спекулативна мания да се разпространи допълнително, като тласне цената на биткойните нагоре към консенсусния регион между 50 000 и 100 000 долара, вярваме, че такива ценови нива ще се окажат неустойчиви.“, коментират от банката пред Bloomberg.

Отговорът на централните банки

Но централните банки не гледат пасивно възхода на „свободните“ виртуални валути, като най-напреднала изглежда е китайската централна банка, както и Шведската централна банка. Четирите водещи централни банки – Фед, ЕЦБ, Банката на Англия и японската централана банка, също проучват въпроса. Според БМР около 10% от централните банки имат готовност да обявят своя дигитална валута до три години.

През октомври 2020 г. ЕЦБ обяви публична консултация за дигиталното евро, която ще определи бъдещата й политика по въпроса. „Цифровото евро би представлявало електронна форма на централнобанкови пари, достъпни за всички граждани и фирми – също като банкнотите, но в цифрова форма. То няма за цел да замени парите в брой, а по-скоро да ги допълни“, пише в съобщението на централната банка.

Според доклада на ЕЦБ съществуват различни ситуации, които могат да подтикнат към емисия на цифрово евро: То може да бъде издадено (i) в подкрепа на цифровизацията на европейската икономика и стратегическата независимост на ЕС, (ii) в отговор на значителен спад в ролята на наличните пари като платежно средство, (iii) ако съществува значителен потенциал за чуждестранни CBDC или частни цифрови плащания да се използват широко в еврозоната, (iv) като нов канал за трансмисия на паричната политика, (v) за намаляване на рисковете за нормалното предоставяне на платежни услуги, (vi) за насърчаване международната роля на еврото и (vii) за подпомагане на подобренията в общите разходи и въглеродния отпечатък на паричните и платежните системи.

Документът дава представа за предизвикателствата и страховете на централните банки. Налице са рискове, както свързани с кибератаки, така и за паричната политика. ЕЦБ подчертава риска от прекомерното използване на дигиталното евро като форма на инвестиция и свързания с него риск от внезапни големи прехвърляния на банкови депозити към цифрово евро. Дигиталното евро трябва да бъде достъпно чрез контролирани посредници, докато ИТ рисковете (например, неочаквани разходи) трябва да бъдат сведени до минимум, според позицията на централната банка.

Съществуват два подхода за въвеждане на цифровото евро – директен и децентрализиран. Базовата инфраструктура за предоставяне на цифрово евро може да бъде централизирана, като всички транзакции се записват в регистъра на централната банка, или да включва някаква децентрализация на отговорностите към потребителите и / или контролираните посредници, като по този начин също така дава възможност за предоставяне на приносител дигитално евро. При децентрализирания подход посредниците ще имат по-голяма роля, включително по отношение на сетълмента. Според ЕЦБ във всички случаи back-end инфраструктурата в крайна сметка трябва да бъде контролирана от централната банка.

ЕЦБ ще вземе решение в средата на 2021 г., след което започва вероятно дълъг период на проучвания и дискусии. Те трябва да дадат отговор на ключови въпроси, от които ще зависи не само развитието на платежната система, но и могат да предопределят ключови аспекти на макроикономическата политика и финансовото посредничество. Сред тях са въпросът дали гражданите трябва да имат директна възможност да откриват сметки при централните банки. Друг проблем е дали дигиталните валути на централните банки ще разчитат на децентрализирани решения за одобряване на транзакциите, както е при биткойн или централните банки ще си запазят това правомощие.