Петрол

Връщат измервателните уреди в рафинериите

Измервателни уреди за реално отчитане на количеството акцизни стоки, в това число нефтопродукти, да бъдат монтирани отново в данъчните складове. Така количествата ще се контролират не само на входа и изхода на обектите, предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Целта е затягане на контрола върху плащането на акциз върху горивата. Промените са предложени от Реформаторския блок и връщат положението от първия мандат на ГЕРБ. Според вносителите с тях ще оптимизира наблюдението на движението на енергийни продукти в данъчните складове, част от които са нефтопроводи и нефтопродуктопроводи.  Те бяха гласувани със 142 гласа “за” и един “въздържал се”.

„Ние трябва да въведем автоматизиран режим с измервателни уреди, да има по-голяма събираемост на приходите. Това, което трябва да направим, е всички производители на акцизни стоки да имат измервателни уреди. Няма значение дали става въпрос за алкохол, цигари или горива – навсякъде трябва да бъдат монтирани измервателни уреди, за да сме сигурни, че има добра събираемост на приходите”, заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок.

По този начин ще се контролират количествата на всяко разклонение на тръбата между рафинерията и данъчните складове, а не да се оправдават разлики между горивата, отчетени на входа и изхода с количества горива в тръбите.

От Патриотичния фронт предложиха същият режим да се прилага и по отношение на цигарите. В края на миналата година, след протести и лобистки натиск мярката бе отложена до становище на Европейската комисия.

Други законодателни промени

Депутатите гласуваха на първо четене промени в КТ, предложени от Петър Кънев (БСП), с които ще отпадне задължението на микропредприятията и малките фирми за предварителното писмено уведомяване на Инспекцията по труда за удълженото работно време и за издаването на правилник за вътрешния трудов ред. Увеличава се от три на седем дни срока за изпращане на уведомление до НАП за всеки сключен трудов договор. Отпада задължението за съставяне на графици за ползването на отпуските като неработещ текст.

Бяха гласувани и три предложения за решение за налагане на мораториум върху износ на необработена  дървесина (на ГЕРБ, ПФ и Атака).

Само два гласа не достигнаха, за да се гласува предложението на БСП за промени в КСО, предвиждащи ранно пенсиониране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *