5g

САЩ и Китай влязоха в решителен етап от битката за технологично превъзходство, докато Европа все още загрява край страничната линия. Върхът на този айсберг, с който може да се сблъска все още още растящата световната икономика, са 5G комуникациите.

Оказа се, че Китай е много по-подготвен от Европа и дори от САЩ за следващото поколение мобилни комуникации. Но развитите страни имат опасения, свързани със сигурността. Този страх доведе през декември до ареста на Мън Ванджоу, дъщерята на шефа на Huawei Жън Джънфей и главен финансов директор, заради подозрения за нарушаване на ембаргото срещу Иран. Но целта на САЩ всъщност бе да спре инвазията на китайската компания (главно в Европа) поради опасения, че нейно оборудване може да се използва за шпионаж в полза на Пекин. Това може да позволи да бъдат хакнати свързаните с интернет смарт обекти и да превърне високотехнологичния свят във филм на ужасите. Huawei упорито отрича да подготвя шпионаж в полза на китайското правителство, но не дава много подробности.

САЩ, Канада, Нова Зеландия и Австралия наложиха забрана върху използването на оборудване а китайската компания. Други страни като Франция и Япония дадоха сигнали в тази посока, но Великобритания – ключов съюзник на САЩ, възприе по-мек подход.

Huawei е най-големият световен доставчик на оборудване за телекомуникационни мрежи и вторият по големина производител на смартфони. За разлика от други големи китайски технологични фирми, компанията получава половината от приходите си от чужбина. Забраната да се използва нейно оборудване може да забави значително телекомуникационните компании в ЕС.

Подозрения

Според американските служби доставките на 5G оборудване може да помогнат на Китай да провежда шпионаж или кибернетичен саботаж. САЩ твърдят, че 5G ще бъде толкова бърза – и ще има толкова много военни приложения – че води до висок риск от използване на китайско телекомуникационно оборудване.

Робърт Ханиган, бивш ръководител на GCHQ, британската разузнавателна агенция, обаче написа във FT, че NCSC „не е намерил доказателства за злонамерена китайска дейност чрез Huawei” и че всякакви „твърдения, че всякаква китайска технология във всяка част на 5G представляват неприемлив риск, са глупости ”.

Американските власти смятат, че макар да не съществуват доказателства за досегашна дейност, Huawei би могла да използва ъпгрейди на софтуера, за да улесни шпионажа. Експертите посочват, че откриването на т. нар. задни вратички е трудно. Подозренията обаче остават поради случаи на кибершпионаж, свързани с Пекин.

Но въпреки множеството кибер атаки досега не е установено Huawei да е въвел „задна вратичка“, която да улесни кибер шпионажа.

Циаран Мартин, генерален директор за киберсигурността в  GCHQ, коментира, цитиран от FT, че повечето кибератаки в мрежите се осъществяват независимо от националността на оборудването. Те се стремят да използват уязвимости без значение дали то идва от Ericsson, Huawei или Nokia. Непреднамерените слабости в софтуерния код са по-голямо предизвикателство от умишлените капани.

Натиск за тотална забрана

САЩ през последната година усили натиска върху своите партньори в мрежата за разузнаване и сигурност Five Eyes – група, която включва Австралия, Нова Зеландия, Канада и Великобритания – да блокират използването на оборудване на Huawei и ZTE, друга китайска телекомуникационна група, за изграждане на 5G мрежи. Белият дом по-рано забрани доставки от Huawei и ZTE за правителството и обмисляше санкции за ZTE.

Канада, Австралия и Нова Зеландия наложиха пълна забрана или ограничения.

Но Великобритания възприе по-предпазлив подход и не наложи забрана, като реши, че рисковете от използване на оборудване на Huawеi са управляеми.Националният център за киберсигурност на Обединеното кралство е установил, че има начини да се ограничат рисковете от използването на Huawei в бъдещите 5G ултра-бързи мрежи, съобщи Financial Times тази седмица.

Решението е важно, тъй като Американската агенция за национална сигурност споделя доказателства и разузнавателни данни срещу китайските компании с Великобритания, която е член на Five Eyes. Други страни могат да се позоват на британското решение.

Европа като цяло се въздържа от подобно решение, макар редица страни, включително Франция и Германия да дадоха неформални сигнали да се избягва Huawei. В началото месеца стана ясно, че германското правителство не смята евентуална забрана за използване на оборудване на конкретна компания за правно издържана. Министърът на икономиката Петер Алтмайер коментира, че всички потенциални доставчици на оборудване трябва да отговорят на стриктни стандарти за сигурност и критерии, които предстои да бъдат обявени. Германия ще обяви първите търгове за 5G през март.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп настоява за обща, бланкетна забрана на китайските компании по отношение на новите 5G безжични мрежи, автономни превозни средства и други доходоносни контракти.

Междувременно посланникът на САЩ към Европейския съюз заяви, че всяка западна страна, която позволява използване на китайско оборудване в критични инфраструктурни проекти, ще бъде изправена пред риск от американски контрамерки.
Онези, които сляпо възприемат китайската технология без оглед на опасенията за сигурността,  могат да се окажат в неравностойно положение в отношенията си с нас, заяви посланикът Гордън Сондланд. По думите му САЩ може да се наложи да бъдат „по-внимателни в споделянето на информация, в сключването на сделки“ и в „множество неща“.

Той призова европейските страни да изберат финландски и други скандинавски компании за своите 5G договори (тоест Nokia и Ericsson). Но двете компании са с по-ниска степен на готовност, а и – както пише FT, не искат да дразнят Китай, където имат повече потребители, отколкото в собствените си страни.

Единственото решение на общоевропейско ниво засега е нов механизъм, който позволява на страните да ограничат инвестициите в определени сектори, включително телекомуникациите, при заплаха за националната сигурност.

Централна Европа може да се окаже арена на сблъсък и разделение. Докато Huawei изгражда свой хъб в Унгария, Полша даде знак, че е склонна да се съобрази със САЩ. Темата за 5G не е коментирана от българското правителство, въпреки че водещи телекомуникационни оператори в момента разчитат на китайската компания.


Какво е 5G

Петото поколение мобилни мрежови технологии осигурява по-висока скорост на пренос на данни и по-ниска латентност. Технологията освен това ограничава смущенията, дължащи се на конкуренцията между устройства. Забавянето реакцията при преноса на данни ще е под една милисекунда, сравнено с около 20-70 ms за сегашните технологии. Теоретично скоростта при 5G може да достигне 10Gbps, в някои източници – и 20Gbps, докато при усъвършенстваната версия на 4G – LTE-A Pro – 1Gbps. На практика средната скорост ще е по-ниска, но все пак ще е възможно да свалите филм около 30 до 100 пъти по-бързо. Но битката за 5G не е заради свалянето на филми и забавленията. Намаляването на латентността (грубо казано, времето от кликването до отговора на мрежата) ще позволи напълно нови услуги като телемедицината. Докато 3G позволи разцвета на мобилните приложения, а 4G превърна телефоните в мини компютри, на които може да се гледа видео, 5G ще позволи развитието на интернет на нещата, виртуалната и добавената реалност, роботизацията и разпространението на самоуправляеми автомобили. За да се забавлявате, все още ще можете да използвате стария си телефон, стига да не искате да теглите филми, докато гледате концерт на стадиона, където струпването на устройства води до срив на връзката.


Една година предимство

След 2015 г. Китай изпревари САЩ в разработването на петото поколение мобилни комуникации и според експертите има една година преднина в разработването на обурудване за 5G, което се очаква да започне да доставя през 2020 г. Доклад на „Делойт“ от лятото на 2018 г. показа, че Китай има 350 хил. клетки и за 5G, докато САЩ – под 30 хиляди и през 2017 г. планира да похарчи над 400 млрд. долара за инвестиции, свързани с 5G.

По-специално Huawei e сред най-големите притежатели на 5G патенти в света и е допринесла най-много за създаването на международен стандарт за мрежите от ново поколение, според изследване на IPlytics. Компаниятяа започна работа през 2013 г. и до 2020 г. ще бъде напълно готова да доставя 5G оборудване.

През 2017 г. компанията инвестира 13.8 млрд. долара в научноизследователска и развойна дейност – колкото Alphabet, майката на Google и повече от Microsoft и Apple, сочат данните на PwC. За сравнение най-близкият й конкурент в Европа –  Nokia,  е похарчила 6 млрд. долара за НИРД.

Huawei заяви през януари, че планира да инвестира 100 млрд. долара за възстановяване на мрежовата си система през следващите пет години.

Huawei ще увеличи инвестициите си, за да постигне четири цели – минимализиране на мрежата; минимализиране на моделите на транзакциите на мрежата; постигане на максимална киберсигурност и защита на неприкосновеността на личния живот съгласно Общия регламент за защита на данните (GDPR).

Компанията реагира остро на забраните. Изваждането на конкурент извън игрището няма да ви направи по-добри, коментира председателят на Huawei Кен Ву на пресконференция през януари. Тогава той каза, че Huawei си е осигурила повече от 25 търговски договора за 5G.
Компанията е доставила повече от 10 000 базови станции за петото поколение мобилни комуникации и очаква приходите й  да надхвърлят 100 млрд. долара през 2018 г., което е с 8,7% повече от 2017 година.

ЕС закъснява

Зачестиха предупрежденията, че забраните ще забавят въвеждането на 5G в ЕС, а с това и развитието на умни устройства, умни градове и самоуправляеми автомобили, както и останалите приложения на „Интернет на нещата“ (IoT).

Главният изпълнителен директор на Vodafone Ник Рейд предупреди, че пълна забрана на съоръжения на Huawei значително ще забави навлизането на 5G. Мобилният оператор все пак спря инсталирането на оборудването на китайската компания в основната мрежа, в очакване на решение от преговорите

„В момента имаме само един истински доставчик на 5G и това е Huawei”, коментира и един от директорите на British Telecom Нийл Макрей. В края на 2018 г. компанията реши да не включва оборудване на Huawei в критичната инфраструктура на своята 5G мрежа, но все пак ще продължи да го използва в други области.

Готовността за 5G обаче не опира само до доставките на мрежово оборудване. Тя е въпрос на стандарти и патенти. Критично важно е и изграждане на центрове за данни в близост до мобилните потребители, така че те да могат да се възползват от ниската латентност на 5G с цел управление на свързаните устройства. Някои експерти предупреждават, че е твърде рано да се каже кой наистина води в 5G надпреварата, главно защото стандартите за 5G още не са финализирани.

Според експерти от Eurasia Group, цитирани от CNN, от разработването на стандартите ще зависи не само как се изграждат 5G мрежите, но също и как се движат паричните потоци между участващите. В този случай регулаторите имат тежката дума.

Американо-китайската война за 5G e само от едно от извиненията за закъснението на Европа. Мнозина обвиняват за това по-строгите регулации, в това число във връзка със защитата на лични данни, доколкото новите приложения разчитат на трансфер на данни.

Основите бяха положени още през 2017 г. когато Европейската комисия прогнозира, че трябва да бъдат заделени 500 млрд. евро, за да се избута континента в челните редици в надпреварата за 5G. Недостигът на финансиране тогава се оценяваше на 155 милиарда евро. В същото време  Европейският парламент измени предложенията на ЕК, поради опасения от олигополната власт на големите телекомуникационни компании.

От друга страна, мнозина се съмняват дали 5G, въпреки предимствата на увеличената скорост и ниската латентност, ще донесе такъв тласък, че да ускори растежа в сектора и да позволи на европейските компании да сложат край на 15-годишния период на изоставане и изтощителната ценова война по време на предишното, 4G поколение.

През периода от 2012 до 2018 г. стойността на европейските телекомуникационни компании е намаляла почти наполовина от 234 млрд. долара до 133 млрд. долара, според данни на Bloomberg. През същия период стойността на американския технологичен сектор се е повишила със 71% до 532 млрд. долара, а азиатските телекомуникационни компании са се увеличили пазарната си капитализация с 13 на сто до 561 млрд. долара. Тъй като обемът на мобилните данни нараства с почти 60% годишно, 5G ще намали значително разходите за предоставяне на тази информация и ще облекчи тежестта за мрежите.

Но задлъжнялостта на компаниите в съчетание с ограничените възможности за ръст на цените правят съмнително дали 5G ще върне европейските телекоми на пътя на растящите печалби.