Биткойнът за първи път скочи над нивото от 51 000 долара на 17 февруари и това повдигна отново въпроса дали пазарите не отидоха твърде далеч. Заедно с виртуалната валута сред обичайните заподозрени са акциите на Tesla, една странна симбиоза, тъй като именно основателят на автомобилната компания Илън Мъск има пръст в поскъпването на биткойн.

Криптовалутата достигна 51 715 долара по данни на Coin Metrics, цитирани от CNBC. За една година поскъпването е петкратно. За този ръст допринася  промяната на отношението на големите инвестиционни банки като JPMorgan и Goldman Sachs. Компании като PayPal и Mastercard са предприели значителни стъпки в подкрепа на криптовалутите.

Но събитието, което павира пътя към рекорда, бе свързано с Илън Мъск. Tesla заяви на 8 февруари, че е инвестирала 1,5 млрд. долара в биткойн и планира да приеме цифровата валута като плащане за своите продукти. Компанията заяви, че е закупила биткойните, след като е променила инвестиционната си политика миналия месец, за да „диверсифицира и максимизира“ възвръщаемостта на паричните средства в брой. Илон Мъск на свой ред популяризира биткойн и Dogecoin през последните дни.

А MicroStrategy Inc. заяви във вторник, че ще пласира конвертируеми облигации за 600 млн. долара и ще използва приходите за закупуване на повече биткойн.

Стъпката на MicroStrategy е предупредителен знак,  че нещата излизат извън контрол в крипто света, коментира Джефри Халей, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific Pte, цитиран от Bloomberg.

Биткойн и американските технологични акции се разглеждат от инвеститорите като най-големите пазарни балони в момента, според проучване на Deutsche Bank. Проучването, проведено сред 627 професионалисти на пазара между 13 и 15 януари, установи, че по-голямата част от инвеститорите (89%) смятат, че някои финансови пазари са на надценени. Когато бъдат попитани конкретно за 12-месечната прогноза за Биткойн и Тесла – акция, емблематична за потенциален технологичен балон – мнозинството смятат, че е по-вероятно цените да се понижат наполовина, отколкото да се удвоят от тези нива, като акциите на Тесла са по-уязвими според тях, коментира Дойче.

Но не всички са така предпазливи. „Има редица причини, поради които биткойнът се покачва, но това, което се откроява най-много, е тенденцията, която MicroStrategy стартира и Tesla популяризира: преместване на институционални баланси в биткойн като защита от инфлацията“, казва Николас Пелеканос от NEM. Активността в биткойн фючърсите предполага, че търговците не виждат внезапен край на крипто ралито, като спредовете между активни договори и  мартенските фючърси продължават да се разширяват, според данни, събрани от Bloomberg.

Независимо дали вярват в продължаващото покачване или спад на биткойн, мнозина започват да се питат дали то не е знак за дълбоките промени в паричната система. Това означава да престанем да гледаме на криптовалутите като на пореден балон (измерен в декретни пари), той да се разглежда като последица от смелите до безразсъдство решения на централните банки в годините след кризата.

На това мненеие е Рана Фарухар от FT, според която резултатът от паричните стимули и нулевите лихви е, че сега е много трудно да се придобие представа за здравето на отделните компании или за цените на активите. Повишаването на популярността на силно волатилни криптовалути като биткойн може да се тълкува като ранен сигнал за нов световен ред, при който САЩ и доларът ще играят по-малко важна роля.

Не само количествените улеснения разводняват основата на долара, но до това водят последиците от безотговорната политика на Доналд Тръмп и възхода на Китай и Европа. Мнозина вярват обаче, че не еврото и юанът, а криптовалутите са истинската заплаха за долара. И не е случайно, че централните банки се опитват да овладеят този процес – било като пуснат своя дигитална валута, било като наложат регулации, за каквито наскоро призова и Джанет Йелън, новия финансов министър на САЩ.