Медии

Световните медии: Защо науката се проваля

Водещата тема на The Economist e за провалите на научните изследвания. През миналата година изследователи в биотехнологичната компания Amgen са установили, че могат възпроизведат само шест от 53 „знакови“ проучвания при изследване на раковите заболявания. По-рано група на Bayer успя да потвърди само една четвърт от 67 важни проучвания. Водещ компютърен учен твърди, че три четвърти от проучванията в неговата област са празни приказки. През 2000-2010 г. около 80 000 пациенти са участвали в клинични проучвания, основани на научни изследвания, които по-късно са изтеглени поради грешки или нередности. Успехът ражда самодоволство – в ушърб на науката, отсъжда списанието. Сред причините за това са конкуренцията за работни места и фактът, че верификацията не допринася за напредъка в кариерата.

Тази статия на „Файненшъл таймс”, посветена на ролята на физиците в икономиката, е задължително четиво за феновете на „Черния лебед”. Дали така наречените квантове могат наистина да открият скритите модели във финансите и да забележат нещата, които другите пропускат във времена на сътресения, флаш сривове и високочестотната търговия?

Следващата статия на Forbes e преход между проблема за науката и здравната реформа в САЩ. Малко преди смърта си Фридрих фон Хайек дава интервю, в което е бил запитан дали напредъкът в ИТ прави планирането по-осъществимо. Той е бил категоричен, че независимо от мощта на компютрите, проблемът не е в обработката на огромни количества от данни. Информацията и обстоятелствата се променят твърди бързо и данните, необходими за централизирано вземане на решения, не са достъпни.

Спечелиха или загубиха републиканците от това, че до последно се бориха за ограничаване на разходите и тавана на дълга? Повечето коментатори подкрепят втората, очевидна хипотеза. Но ето че има и други мнения. Според Бизнес уик Чаеното парти е спечелило пирова победа. След 2010 г., когато репубиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите дискреационните разходи (без разходите за лихви и трансфери) намаляват, както служителите във федерални учреждения. А съкращаването на дефицита е по-бързо отколкото в който е да е тригодишен период след следвоенните години.
Макар че загубиха битката за здравната реформа, републиканците и Чаеното парти спечелиха, твърди и The Nation.
Стенли Друкънмилър, един от най-успешните мениджъри на парични фондове, твърди в интервю за WSJ, че Обама е показал, че има нужда от пистолет в главата си, за да преговоря добросъвестно. Според него социалните програми ограбват следващите поколения. Той се позовава на изследване на Лорънс Котликов, за да покаже, че сегашните възрастни получават повече от социалното осигуряване отколкото са допринесли. В резултат на това, докато днес 65-годишните ще получат нетно през целия си живот по 327 400 долара средно, децата, родени сега, ще понесат нетни загуби през живота си от 420 600 щатски долара, тъй като те се борят да плащат сметките на старите.

Интересна статия за бума на електронните цигари и за разликите в законодателството на страните от ЕС (България е в групата на страните, които нямат регулации по въпроса).

Руснаците започнаха да спестяват повече, пише „Денъги„, докато „Коммерсантъ“ отбелязва проучване на Bank of America Merrill Lynch, според който най-зле осигурените руснаци са затънали най-много в дългове.

Google без Лари Пейдж (главният изпълнителен директор на интернет гиганта каза, че вече няма да представя финансовите резултати на компанията) няма да е да като Apple без Стив Джобс, твърди Wired, като отбелязва, че през последните две години акциите на двете компании се движат в почти огледално противоположни траектории

Няколко важни кратки новини от седмицата. Bank of America обмисля пускането на сметки без автоматичен овърдрафт, съобщава Wall Street Journal, важна промяна за американците, свикнали да живеят на кредит.
Блумбърг пише за новото разследване за манипулиране на валутния пазар.
Китай отчете ръст от 7.8%, което е ускорение спрямо предишните две тримесечия
Приватизацията на Роял Мейл нагорещи страстите на Острова, като първата седмица на търговията с акциите след IPO-то осигури печалба от 52% на инвеститорите.

Новата книга на Алън Грийнспан привлича вниманието – рецензия на Лари Съмърс за FT и на WSJ . „The Map and the Territory“ излиза във вторник и отсега може да се каже, че ще предизвика дебати за това дали ниските лихви на Фед през 2003-2005 са допринесли за кризата и, в общ план, предвидима ли изобщо е икономиката.

И за финал – най-добрите места за живеене. Ако искате слънце и евтин живот, отидете в Кипър, ако търсите добра храна – в Хонг Конг, а ако искате да учите и да се забавлявате, помислете за Лондон и Сингапур.

Свързани текстове

икономически вестници Световните медии: ЧРД на биковете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *