Ангела Меркел

Сделка в Германия: Минимална заплата и двойно гражданство

от автор

0 коментара Свят

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и лидерът на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел постигнаха споразумение за съставянето на общ кабинет. След разговори в продължение на няколко часа двамата са изгладили различията си по много въпроси – пенсионната реформа, минималната надница, енергийната реформа и други.

До широката коалиция се стигна, след като предишният партньор на Меркел – подкрепящата бизнеса партия на свободните демократи, не успя да мине петпроцентната бариера. Преговорите продължиха два месеца, повече от предвиденото, а финалът им бе поставен от „дълга нощ“, според „Шпигел“.

Разпределението на постовете ще бъде обявено вероятно през следващата седмица. Очаква се Волфганг Шойбле да запази поста си на финансов министър, а Франк-Валтер Щайнмайер да бъде отново външен министър, както при предишната широка коалиция през 2005-2009 г., твърди Ройтерс.

В преговорите двете страни се договориха за минимално заплащане в размер на 8,50 евро на час, което бе едно от основните искания на социалдемократите. То ще  бъде въведено през 2015 г. Това бе ключово искане на социалдемократите, които освен това постигнаха намаляване на пенсионната възраст. Договорено е и въвеждането на минималната задължителна пенсия от 850 евро.

От своя страна християндемократите на Меркел успяха да наложат искането си да няма увеличаване на данъци.

Според данни на финансовото министерство на Германия общата стойност на допълнителните разходи, които исканията на партньорите предвиждаха преди договорения компромис, достигаха 50 млрд. евро. В същото време очакваните бюджетни излишъци до 2017 г. позволяват само 17 млрд. евро. Затова ангажиментът да не се повишават данъците бе ключов за ХДС. В крайна сметка е договорено, че допълнителните разходи и инвестиции до 2017 г. няма да надхвърлят 23 млрд. евро, според германската DPA.

Споразумението предвижда по-високи такси за чуждестранните шофьори, за което не е ясно дали е в съответствие с европейското право, както и промяна на правилата за двойно гражданство, съобщава Би Би Си. Искането за по-високи такси за шофьорите е било на баварския партньор на Меркел – ХСС, а разрешаването на двойно гражданство е жест на социалдемократите към турското малцинство, пише „Телеграф“.

Еврото достигна едномесечен връх тази сутрин –  1,3612 долара и близо четиригодишен връх спрямо йената.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *