Саудитска Арабия-Русия
Среща на Владимир Путин с Мухамед бен Салман

Тактическо сближаване на Русия и Саудитска Арабия

от автор

0 коментара Свят

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия ще инвестира 10 млрд. долара в Русия, което изпраща сигнал за сближаването на позициите на Москва и Рияд.
Договорът е с Руския директен инвестиционен фонд и предполага рекордна инвестиция в историята на Русия. Очакваме да постигнем десет сделки до края на годината, е заявил Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на руския фонд.

Сделката следва меморандума за разбирателство, подписан между двете страни по време на икономическия форум в Санкт Петербург през юни.
Тогава Владимир Путин и принц Мохамед бин Салман, министър на отбраната на Саудитска Арабия подписаха шест споразумения, в това число съглашение за ядрено сътрудничество, според което Русия ще построи 16 атомни централи. Те подписаха още договори за сътрудничество в космическата сфера, за доставка на оръжие и инфраструктурни проекти. Очевидно Русия се стреми да избегне западните санкции не само чрез износ на петрол, а Саудитска Арабия търси инженерни проекти. Това е тактическо сближаване, което не премахва различията между страните по въпросите за Сирия и Иран.
Путин търси нови дипломатически ходове и използва ръста на недоволството на арабските страни от американската политика; той направи това и при посещението си в Египет, коментира „Крисчън Сайънс Монитор”.

В момента Русия, Китай, САЩ, Великобритания, Франция и Германия са в заключителния етап преговори по ядрената програма на Иран. Москва поддържа предложения проекти и се опитва да излезе на иранския пазар, веднага след края на иранската изолация. Тя също така се готви да продаде комплекс С-300 на Иран и се кани да построи осем ядрени централи.
Иран ще остане главен враг за Саудитска Арабия и екзистенциална заплаха независимо от това дали ще получи ядрено оръжие или не. Затова подкрепата на САЩ за сделка с Иран ги кара да се чувстват натикани в ъгъла. Според Евгений Сатановский, президент на независимия Институт за Близкия Изток в Москва, Кремъл разбира, че това е само игра, която няма да доведе до нищо сериозно. Саудитците периодично се опитват да накарат Америка да ревнува, казва той.

Сирия, където Москва продължава да поддържа Башар ал-Асад, а саудитците финансират бунтовниците, е голяма разделителна линия. Има слухове, че Русия е започнала да извежда своите експерти от Сирия, но Москва заяви, че продължава да поддържа Дамаск, а евакуацията е поради влошаването на ситуацията в страната.
Саудитска Арабия, от друга страна, беше недоволна от това, че САЩ не подкрепиха нахлуването й в Йемен. Но и политиката на Москва, която призовава за прекратяване на огъня и национален диалог, не предлага по-добра утеха за саудитците.
Андрей Климов, заместник председател на Комитета по международните въпроси в Думата, коментира, че грешката на много анализатори е в това, че те разглеждат промените в света през призмата на Студената война, предполагайки, че всяка страни принадлежи към някакъв блок.
Реалностите сближават Русия и Саудитска Арабия, като ги кара да си сътрудничат там където е възможно, казва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *