петрол

Несигурността около Саудитска Арабия расте

от автор

0 коментара Свят

Смъртта на Абдула води до властови преход в критичен момент за Саудитска Арабия, която е изправена пред понижение на цените на петрола и разрастващо се ислямистко насилие.

Кралят на Саудитска Арабия Абдула ибн Абдул Азиз Ал Сауд почина в четвъртък, внасяйки смут в ключов съюзник на САЩ точно когато Вашингтон все повече разчита на Рияд по ред въпроси – от колебливата борба с „Ислямска държава“ до ту увеличаващите се, ту намаляващите усилия за сваляне на сирийския лидер Башар Асад.

Сега престола заема братът на Абдула – Салман. По този начин властта в най-важната сунитска сила в региона и най-близък съюзник на САЩ сред арабските страни се поема от 79-годишен човек, за когото се твърди, че е в лошо здравословно състояние. Повечето медии припомнят съмненията, че той страда от деменция и напредналата му възраст. Близките му отричат.

Абдула дойде на власт в напреднала възраст и си спечели репутация на предпазлив реформатор, въпреки че бунтовете от Арабската пролет свалиха държавни лидери, а групировката „Ислямска държава“ заплаши мюсюлманската върхушка, на която беше представител той, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Новият монарх е изправен пред изключителни нови предизвикателства. По традиция страната предпочита „дипломацията на чековата книжка“, но след Арабската пролет Рияд възприе доста по-агресивен подход, предлагайки щедра подкрепа на своите съюзници като Египет и противопоставяйки се на противниците като сирийския президент Башар Асад и движението „Мюсюлмански братя“, коментира „Ню Йорк таймс“.

Най-голямото предизвикателство е политиката по отношение на петрола. Цените се повишиха след новината за смъртта на Абдула. Именно Саудитска Арабия бе в основата на запазването на квотите в ОПЕК, което срути цената през последните месеци. Според анализатори обаче едва ли ще има промяна на политиката в краткосрочен план, тъй като новият крал ще се стреми към приемственост.

Суровият нефт падна под 50 долара за барел, нанасяйки силен удар на саудитското правителство, което е почти изцяло зависимо от петролните приходи. Понижението ще тласне Саудитска Арабия към бюджетен дефицит през 2015 г. за първи път от години.

Падането на цените на петрола ще породи две предизвикателства за Салман, посочва „Форин полиси“, цитирано от БТА. Първо, от десетилетия кралството на практика си купува вътрешна стабилност чрез доста щедра социална система, която предлага на гражданите безплатно здравеопазване, образование и други облаги. Това ще е по-трудно за поддържане, при положение че петролът се търгува на най-ниската цена от десетилетия. Второ, Саудитска Арабия използва своя петрол, за да изгради една от най-силните армии в Близкия изток, като купува купища модерно американско оръжие и наема хиляди американски и западни военни, които да обучават нейните сили. През последните години кралството също така увеличава финансовите си ангажименти към бунтовниците, които се стремят да свалят Асад, и към новото египетско правителство, което то разглежда като защита срещу връщане на ислямистите, контролирали страната по време на краткото управление на бившия президент Мохамед Морси. Сега много хора в Саудитска Арабия ще се чудят какво ще стане с усилията за реформи, които Абдула започна, но не можа да види напълно осъществени. Той се стремеше да намали зависимостта на страната от петрола, поощрявайки използването на ядрена енергия и други възобновяеми енергийни източници.

Салман от години е във властовите среди, но съвсем не е ясно какъв владетел ще се окаже.

Стабилността и приемствеността вероятно ще бъдат ръководните му принципи в момент, когато има безпокойство заради засилването на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, размириците в Йемен и съперничеството на Саудитска Арабия с Иран, прогнозира изданието. Най-непосредственият въпрос сега ще бъде саудитската политика по петрола и съпротивата на Рияд срещу намаляването на производството на нефт от ОПЕК с цел да подкрепи падащите цени на петрола, докато се стреми да гарантира пазарния си дял, коментира британският в. „Файненшъл таймс“.

Наследникът на Абдула също така ще се изправи пред изостряща се криза в Йемен, чието подкрепяно от саудитците правителство на практика е свалено от поддържаните от Иран бунтовници хуси. Саудитски служител каза в неотдавнашно интервю, че Рияд вижда бъдещето на Йемен като „екзистенциална заплаха“, допълва „Форин Полиси“.

Отношенията между Саудитска Арабия и САЩ са обтегнати през последните години заради гнева на Рияд към правителството на Обама по повод продължаващите ядрени преговори с Техеран. Саудитска Арабия и Иран водят сенчеста война от години, а според Абдула и неговите приближени президентът Барак Обама проявява желание за твърде големи отстъпки към Техеран като част от своя стремеж за ядрена сделка.

Страховете на Абдула се споделят от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху – един необичаен съюз. Нетаняху скоро ще пристигне във Вашингтон, за да направи обръщение пред обща сесия на Конгреса, с което на практика иска да агитира против законодателни усилия за налагане на нови санкции на Иран, ако преговорите пропаднат. Обама заплашва да наложи вето на законопроекта, който има мълчаливата подкрепа на много дипломати от Саудитска Арабия и Залива и отправи открит упрек към Нетаняху, като обяви, че няма да се срещне с гостуващия израелски лидер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *