пари, депозити

Повечето милионери в България печелят от заплата

Над 184 души са декларирали доходи над 1 млн. лева в годишните си данъчни декларации за 2013 г., като прави впечатление сравнително големият брой милионери във Велико Търново – 19 и Варна – 51. Повечето високи доходи са от заплата.
Това става ясно от справка на НАП, поискана по реда на Закона за достъп до обществена информация. Около 41% от доходите на лицата, декларирали повече от 1 млн. лева, идват от заплата, а 32% са доходи на едноличен търговец. Относително най-богати са милионерите в Бургас – 2.6 млн. лева средно, а в Пловдив те са декларирали средно по 1.8 млн. лева. Общата сума на доходите на богатите е 354 млн. лева, като прави впечатление силната концентрация (спрямо населението и спрямо БВП на областта) във Варна и Велико Търново. Това може да е свързано както с туризма, така и със земеделски субсидии и производство на сладкарски изделия.

>>Вижте обобщена оценка за икономиката и условията на живот по области

милионериОбщо за всички декларации за 2013 г, най-много – с повече от 10%, растат декларираните доходи от заплати. Тези данни съответстват на отчетеното от НСИ увеличаване на средната годишна работна заплата през 2013 г. Общият размер на декларираните доходи от заплати е 3.9 млрд. лева, но не всички работещи подават такава декларация.

Традиционно вторият голям източник на доходи са хонорарите и другите доходи, декларирани по Приложение 3 на данъчната декларация. Те се увеличават с 5.4% и достигат 1.2 млрд. лева през миналата година.

На другия полюс са доходите от собственост, които намаляват с над 25% до 128 млн. лева. През 2008 г., годината когато имотният балон още не се беше спукал, макар че кризата засегна капиталовия пазар, те бяха 468 млн. лева. В кризисната 2009 г. се понижиха до 261 млн. лева.

Сега доходите са собственост падат почти до една четвърт от доходите от наеми и други права за ползване (Приложение 4 на декларацията). Тези доходи са се увеличили с 4.4% до 469 млн. лева.

След две поредни години на ръст силно се понижават и доходите, декларирани от едноличните търговци – с 14.6% до 713 млн. лева.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *