Песимизъм в индустрията, надежди в строителството

Бизнес климатът в България се влоши през април, като се понижава с 0.6 пункта спрямо равнището си от предходния месец. Това се дължи изцяло на влошаване на стопанската конюнктура в промишлеността. Там има спад с 4.2 пункта, най-вече заради засилване на песимизма по отношение на перспективите на компаниите през следващите 6 месеца. В същото време данните на НСИ показват леко подобрение в оценките по отношение на производствената активност в момента.
Средното натоварване на мощностите през април е с 3.4 пункта под нивото от януари и достига 68.0%. Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.
Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 53.4 и 47.9% от предприемачите.

Бизнес климатът в строителството се повишава с 4.4 пункта през април, но това е следствие по-скоро от сезонни фактори. За следващата половин година се очаква увеличение на новите поръчки в сектора.

В търговията на дребно бизнес климатът остава без промяна, но търговците са по-оптимистично настроени за следващите 6 месеца, за което влияние също имат сезонните фактори.
По-голямата част от търговците на дребно предвиждат запазване на цените през следващите три месеца.

При услугите бизнес климатът се подобрява, заради по- благоприятните очаквания на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Етикети на тази статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>