Заявка за голям ръст на осигурителните прагове

от автор

0 коментара България

Договореното засега увеличение на минималните осигурителни прагове за 2016 г. се очертава да бъде най-високото за последните години. Средно със 7,8% ще се повишат минималните осигурителни доходи (МОД) през 2016 г. за икономическите дейности, в които работодателите и синдикатите вече постигнаха споразумения, съобщиха от БСК. Увеличението идва след силен ръст на работната заплата през първото полугодие.

Такива споразумение има за деветте групи професии в 39 бранша (от общо 85). По данни на Националния осигурителен институт към април т.г. в тях работят на трудов договор общо 956 075 души.[ddownload id=“35086″][ddownload id=“35084″]

Социалните партньори са се договорили за още две икономически дейности – „Горско стопанство“ и „Хотелиерство, ресторантьорство, туристическа агентска и операторска дейност“, но точните данни за тях все още не са огласени.

Засега най-голям е скокът в праговете за заетите в производство на мелничарски и нишестени продукти – 18,1%. Там средният МОД се увеличава с повече от 100 лв. Сериозен е ръстът също при пощенските и куриерските дейности – 17,6%. Въпреки това обаче там средният праг догодина ще бъде едва 427,60 лв.

Двуцифрени са увеличенията също в производствата на дървен материал и мебели, на изделия от слама, на хартия и картон, на електрически съоръжения, както и във всички видове строителство.

Постигнатите споразумения обхващат и един от секторите с най-голяма заетост – търговията, където минималният праг на обикновена продавачка става 545 лв.

Засега не се очаква договореност между социалните партньори в сферата на производството на безалкохолни напитки, минерални и други бутилирани води. Вчера Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки разпространи становище, в което аргументира отказа си да приеме исканията на синдикатите за ръст през следващата година.
Повечето от половината браншове все още нямат постигнато съгласие, но може да се договорят до 10 септември. След тази дата социалният министър ще реши дали да упражни правото си за административно увеличение на праговете в дейностите без споразумения. БСК ще настоява за нулев ръст на МОД в секторите без споразумения.

Миналата година увеличението на минималните осигурителни прагове бе с 4.4%, като министърът използва правото си да увеличи административно праговете в секторите без споразумение.
Този ръст бе последван от значително нарастване на средната работна заплата., и то не само в сектори като информационните технологии.

През 2014 г. увеличението на минималните прагове бе с 2.6 на сто.

Увеличението за 2016 г. е договорено при прогноза за инфлация от 1.8%, икономически ръст от 1.7% и при заложена минимална работна заплата от 420 лв. (380 лв. сега)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *