Бизнесмен

Нотариусите предлагат повече заверки и паралелен фирмен регистър

от автор

0 коментара България

Кражбата на фирми чрез електронен подпис може да доведе до увеличаване на разходите за бизнеса чрез задължителни заверки и възлагане на публични функции на нотариусите.

Поводът е случаят отпреди месец, когато фирмата „Агро бел 2001“ на Павел Стоименов бе открадната с чрез фалшив договор за „покупко-продажбата“ на дяловете, вписани с електронен подпис от IP адрес от чужбина. Фалшивият договор е заверен с фалшив печат на софийски нотариус.  След тази сделка при друг нотариус в Шумен е изповядана продажба на земеделски земи.

Според Нотариалната камара има бум на прехвърляне на дялове с фалшиви подписи и печати на нотариуси, като накрая се извършва пререгистрация в Агенцията по вписвания чрез електронни подписи и сканирани копия. Засега обаче са известни само няколко случая на прехвърляне с електронен подпис – освен този с „Агро бел“ и с две варненски фирми през 2012 , една от които е “Пътища и мостове” г. (тогава опитът бе осуетен по случайност).

При този тип измами първо е била вписвана фалшива промяна на управителя, а след това той е подавал по електронен път заявления с фалшиви сканирани документи за вписване на прехвърляне на собствеността.

Нотариусите настояват сделките да се вписват при тях. Първото им предложение е протоколите за смяна на управителните органи на търговски дружества  задължително да бъдат удостоверявани от нотариус и вписвани в специален регистър. Архивът на документите ще се пази 10 години. Нотариалната камара предлага още сделките за прехвърляне на дялове да се вписват в информационната система „Единство“, която е собственост на Нотариалната камара и е достъпна в реално време. Такъв достъп обаче има и до електронния търговски регистър.

„Тези хора станаха много нагли и започнаха да крадат абсолютно работещи фирми. Предлагаме тези всички сделки да минават през нотариус, нотариусът да ги вписва в Търговския регистър, след вписването да имат срок от минимум 20-30 дни за проверка на истинността на документите”, обясни вчера Стоименов пред bTV.

В неговия случай обаче първото вписване е с фалшив печат на нотариус, което не подкрепя тезата, че сигурността на гражданския оборот ще се увеличи, ако повече сделки са със задължителна заверка.

Според Нотариалната камара, ако предложението се приеме, разходите на дружествата за заверка на подписите ще са в рамките на 18-20 лева, а за прехвърляне на дялове във фирма – около 60 лв. Те се аргументират с това, че повечето фирми са регистрирани с минимален капитал (таксите на нотариуса са според удостоверения материален интерес). Не е трудно да се предположи, че идеята ще срещне съпротива от банките, публичните компании, регистрирани на БФБ, както и големите енергийни фирми.

Агенцията по вписванията предлага смс известяване за вписани сделки срещу 6 лева.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *