Данните за неравенството пак предизвикват спорове

Докладът на Oxfam, според който 62-ма души в света имат същото богатство, като половината от световното население, предизвика голям интерес. Освен това неправителствената организация твърди, че 1% от населението на света през 2015 г. е притежавало колкото останалите 99%.

Мнозина икономисти обаче изразяват съмнения в тези данни. Те компилират данните за най-богатите лица според Forbes с данни за останалия свят, взети от Credit Suisse

Според последния доклад, публикуван на 13 октомври 2015, световното богатство е достигнало 250 трилиона долара през 2015 г., като леко се понижава поради валутните курсове. Банката изчислява разширяване на средната класа, особено в Китай, но също така отчете и ръст на неравенството.

Ръстът на фондовите борси в развитите страни през миналата година е сред основните рпичини за увеличение на неравенството. Горният персентил (1%) на най-богатите сега притежава около половината световно богатство, а най-богатите 10% – 87.7 процента, отчете банката. За да сте сред по-богатата половина от човечеството, трябва да разполагате с 3210 долара след приспадане на задълженията. За да достигнете най-богатите 10 процента, трябва да имате 68 800 долара, а, за да сте сред най-богатите 1% – 759 900 долара нето.

Проблемът е именно в това, че се измерват нетни задължения. По методологията на Credit Suisse, както отбелязва Феликс Салмън, известния коментатор на FT, най-бедните хора в света не са в Индия и Пакистан, а хора като Джером Кервиел, който има негативно богатство от около 6 млрд. долара.

А като се има предвид голямата задлъжнялост на американските домакинствата е цяло чудо, че едва 7.5%, от най-бедната една десета от човечеството, са американци.

Освен това растящият долар променя доста данните. Според съобщението на Oxfam има драматично обедняване на най-малко заможните. Отново са използвани данни на Credit Suisse. В този доклад националните оценки за богатството са обобщени на база на текущи пазарни курсове, а не по PPP.

В резултат богатството във всяка страна, чиято валута се е обезценила спрямо долара, намалява, освен ако ръстът не надхвърля поскъпването на долара.

Проблемът за измерването на неравенството (както на богатството, така и на доходите) предизвиква спорове от много време. Един от признатите измерители са коефициентите Джини. Академичната литература посочва като ценен източник, специално за САЩ, и проучването на потребителите, което Фед прави веднъж на три години.

Разликата между доходи и богатство е значителна, тъй като от 90-те ръстът на доходите на богатите все повече зависи от капитала, а не от заплати и подобни възнаграждения.

В тази връзка внимание заслужава и новото изследване на може би най-известните изследователи на неравенството – Иманюел Саез, Тома Пикети и Габриел Зукман.

Предварителни резултати от него бяха публикувани в началото на година, съобщи WaPo. Те проучват нова комбинация от данни, базирани на данъчна статистиката, данни от националните сметки и други изслевнаия и откриват забележимо нарастване на на средните реални доходи преди облагане на най- American Economic Association и бяха приветствани от консервативните икономисти.

Според анализа, долните 90 процента от населението в САЩ изглежда са се справили малко по-добре отколкото се е смятало досега (графика). Тъй като неравенството е основен фокус в предизборната кампания на демократите, окончателните данни вероятно ще предизвикат разпалена дискусия.

неравенство

Етикети на тази статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>