Какво гледат най-напред потребителите, когато посещават онлайн магазини? Очите на фотомодела или логото на компанията? Търсачката или условията за доставката?
Германската компания за изкуствен интелект EyeQuant, която се занимава с решения за проследяване на движението на очите (eye-tracking) за уебсайтове, се занимава с това да следи къде най-напред насочват погледа си потребителите. Наскоро тя завърши изследване, което опровергава някои от основните правила при уебдизайна. Според него например твърдението, че вниманието се насочва директно върху лицата, е мит.
Проучването, проведено сред 46 души, е имало да цел да подобри алгоритмите, които предвиждат къде ще попадне погледът на потребителите на сайтовете на техните клиенти. Те са прегледали общо около 200 страници с идеята да си купят дънки Levi’s, телевизор от Target или уикенд пътуване до Париж.
В резултат от подобни изследвания, които се правят чрез оборудване, следящо очите, се създават така наречените карти на вниманието (heatmaps), които показват къде хората се вглеждат най-много. Средният период на фиксация продължава около 15 секунди.

eyetrackingЛицата не привличат много внимание
Хората обичат да гледат лица и затова дизайнерите насочват вниманието на посетителите на сайтове към важните текстове, като ги поставят там, накъдето е насочен погледът на човека на снимката. Изследването обаче открива, че посетителите проследяват най-често заглавния текст на страницата или, както показва примерът с хотелската страница за резервации – полето за търсене и призивът към действие (click here в средата на страницата – кликнете на снимката за увеличение)

eyetrackingГолемите букви не са предимство
Участниците не са гледали огромните букви, дори когато те рекламират разпродажба. Те са били концентрирани върху по-дребния шрифт. Големите букви дори могат да имат негативен ефект, показва проучването (снимката показва, че на сайта на Канадските железници големите букви, с които се обявява 50% намаление, не привличат внимание)

eyetrackingFREE не е магическа дума
Оказва, че хората не обръщат внимание на думата Free толкова често, колкото маркетолозите си мислят. На сайтове, които рекламират безплатни стоки или безплатна доставка, хората по-често гледат описанието на стоката (примера с телевизорите) или – бюста на модела, показващ бельо на Victoria’s Secret (заглавната снимка).
Ето защо, казват от германската лаборатория, не трябва да се разчита на правила на палеца, за да определим най-добрата стратегия.