Светът се плъзга към ново бедствие, предизвикано от прекомерна задлъжнялост, а еврозоната и Китай са на един шок разстояние от нова криза, твърдят британски икономисти.

Според Fathom Consulting, компания, основана от бивши експерти на Bank of England, сегашните нива на ниска волатилност скриват систематичните рискове в глобалната финансова система, пише „Телеграф”.

Според Дани Габей, директор на Fathom , нов ценови шок при петрола би бил достатъчен, за да предизвика „твърдо приземяване“ в Китай. Там растежът се забави, цените на жилищата се сринаха и необслужваните заеми скочиха.
Той прави сравнение между Китай днес и Америка през 2006 г., когато редица домакинства започнаха да просрочват своите рискови ипотечни заеми, но властите омаловажиха потенциалното им въздействие върху останалата част от световната икономика.
Според него скок в цената на петрола до $150 за барел, от сегашните нива от около $105, ще отнеме около два пункта от темпа на растеж в Китай. „Има няколко пазари, които будят тревоги,“ заяви Габей. „Китай е сред първите от тях.“

Излишното предлагане в Китай означава, че цените на жилищата вече падат. „Системата не е пригодена за падане на цените на жилищата. То може да бъде в състояние да се справи с ниските цени на жилищата, но тя не разполага с никаква опора за падане на цените. И това причинява сериозно безпокойство.“

Чарлз Гудхарт, старши икономически консултант в Morgan Stanley и бивш член на борда на Банката на Англия, сравнява оценката на Fathom за глобалните рискове с идеите на Хайман Мински. Той смяташе, че „стабилността е дестабилизираща“ и глобалната финансова система може да генерира шокове поради инвеститорското самодоволство.
„Когато имаш толкова много стабилност, особено при много ниска доходност, това, което всеки прави, е преследването на доходност и заемането на по-рискови и по-рискови позиции. Ако нещо предизвика балона да се спука, тогава сте в истинска беда“, обяснява Гудхарт.

Fathom се съмнява в ниските официални дялове на лошите кредити в китайските банки. По време на японската банкова криза те достигат около 20% от БВП. За Китай оценката на Fathom е около 17 на сто. Според Чарлз Гудхарт забележителният успех на Пекит досега ги кара да вярват, че Китай ще може да избегне и друга криза.

Но според Fathom китайските власти може да не са склонни да подкрепят цялата банкова система в случай на криза, тъй като това би могло да изпрати сигнал, че държавата е готова да поеме всички загуби.
„Много хора казват, че властите могат да си позволят да спасят на системата и няма за какво да се притесняват. Но аз мисля, че ще бъде много глупаво да се мисли, че фалитът на Lehman Brothers се случи, защото САЩ не можеха да го спрат. Разбира те можеха, но просто не го направиха”, обяснява Габей.
„Виждаме меко кацане в Китай, но там има много значителен риск да не могат да удържат  неизбежната банковата криза, защото те не са свръхчовеци и има много пари наоколо, които са проблемни.“

Fathom твърди още, че високите нива на лошите кредити в еврозоната представляват заплаха за 18-членния блок, а силното евро и свиването на кредита за частния сектор ще тласне еврозоната към дефлация в рамките на следващите 12 месеца.
Fathom очаква инфлацията в еврозоната да падне „под нулата в рамките на една година“, с базисна инфлация (с изключение на цените на храна и енергия) още по-долу. Това в крайна сметка ще принуди Европейската централна банка да стартира количествени улеснения.