Енергетика

И дубайска връзка в сделката за ЧЕЗ

Публикации на чешкия вестник „Лидови Новини“, собственост на премера Андрей Бабиш, свързаха финансирането на сделката за ЧЕЗ с руско-грузинския бизнесмен Паата Гамгонейшвили. Но почти две седмици след като чешката компания подписа предварителен договор в компания „Инерком България“, крайният източник на средствата остава все така неясен.

По-конкретно, чешкото издание написа, че финансирането е осигурено от две офшорни компании, Global Victory Trust (100 млн. евро) и Score Trade (67 млн. евро). Освен това единият заем по сделката на стойност 180 млн. евро е гарантиран от „Еуро Стар“, пише чешкото издание.

В България тази информация бе представена донякъде грешно, като с грузинския бизнесмен бяха свързани и двете офшорки. Всъщност според чешкото издание е налице връзка между Гамгонейшвили, един от собствениците на „Евро Стар“ ООД, и Score Trade. Чешкият вестник акцентира на факта, че Гамгонейшвили присъства в офшорните досиета (чрез три фирми, една от които е Золотой Вавилон).

Но нито една от компаниите, споменати в справката за финансиране на „Инерком“ – Score Trade или Global Victory Trust не фигурира в тези досиета. На база публична информация не може да се направи връзка с руско-грузинския бизнесмен (виж по-надолу). Той обаче безспорно е собственик на „Еуро Стар“, което според чешкия вестник осигурява единия от банковите заеми за 180 млн. евро. По-късно се появи информация (например, във Frognews), че компанията се е оттеглила от финансирането. Това не е потвърдена информация.

В справката, която „Капитал“ публикува и която вероятно съвпада с тази, която е постъпила в кабинета на Бойко Борисов от чешкия заместник министър на финансите и оттам в секретно деловодство на парламента, „Еуро Стар“ не присъства.

В нея са посочени Score Trade, което осигурява финансиране от две швейцарски банки и Global Victory Trust, което е мобилизирало заем от 100 млн. евро от Сбербанк. От пресофиса на Сбербанк не отговориха на въпроси. Цитираните български банки също се разграничиха или отказаха коментар пред медиите.

Score Trade e дружество, чиято регистрация не се открива в нито един от обичайните офшорни регистри, но много не разкриват дори имената на фирмите. Съществуват регистрации на компании с подобно име (терминът се свързва със залагания) в Хонконг. Вероятно проучването на това дружество е базирано на непублична информация, предоставена на борда на ЧЕЗ.

Global Victory Trust, за което основната информация е достъпна, e регистрирано през 2016 г. в Люксембург. Негов собственик е дружество с подобно име, регистрирано в офшорната зона на Дубай RAK. Директор е Игор Дядченко от гр. Королев, Московска област.

В руските регистри, които са публични, единственият Игор Дядченко от Москва представлява група компании, свързани с офшорка от Кипър. Компании на руско-грузинския бизнесмен имат връзка с кипърски офшорки, но не открихме връзка с тази офшорка или друга, регистрирана на същия адрес или от същия офис. Друг Игор Дядченко е бил директор развитие на голяма световна хотелска верига. Проверката на лицата с име Игор Дяченко (доста по-популярно) не показа явни връзки с руско-грузинския бизнесмен.

Гамгонейшвили  и неговият партньор в „Еуро Стар“ ООД Давид Коблианидзе продадоха през миналата година „Мол Парадайз“ за над 250 млн. евро. В България той е имал контакти с братя Домусчиеви, от които придоби Стоков базар Илиянци, водеше и преговори с Манол Велев за друга част от тържището.

Гамгонейшвили партнира с Роланд  Исаев, Давид Коблианидзе и Йосиф Блаошвили за търговските си обекти в България. Инвестицията в мола бе чрез фирмата „Булфелд“, финансирането бе от Уникредит Булбанк. През миналата година те („Джи Стар“) изкупиха дяловете на австрийския си партньор Immoeast в „Илиянци“ . Коблианидзе, който бе директор на мола, има и друг бизнес у нас, например притежава Модерен театър.

Важен партньор на руско-грузинския бизнесмен е Зураб Паатович Заскалко. Той е негов съдружник в „Джи Стар“ у нас, но имат и съвместни компании в Русия. Заскалко, който е с канадски паспорт, а ангажиран в строителни проекти в САЩ, един от тях (Monad Terrace) включва и Гамгонейшвили.

В Русия обичайни партньори на Гамгойнешвили са Роланд Исаев и Хеймураз Хихинашвили (например,“Патеро Девелопмент“). Последният е и съучредител на банка „Славянский кредит“ (чрез офшорни компании в Кипър, БВО и др.) и се ползва със значителна популярност в Русия, както се вижда от информации в местните медии.

Гамгонейшвили, Исаев и Хахинашвили са ангажирани в крупни проекти за търговски центрове и жилищни комплекси. Купувач на част от комплексите „Золотой Вавилон“ е спомената Immoeast, а финансираща институция е Сбербанк.

„Инерком“ отрича участие на офшорки и руски банки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *