Левове

Средната заплата премина 1000 лева

от автор

0 коментара Тренд

Средната работна заплата през декември надхвърли за първи път 1000 лева, достигайки 1012 лева. А през третото тримесечие тя е била 990 лева.

Това означава ръст на годишна база с 8% през месеца и с 8.2% през тримесечието (8.1% с отчитане на премии). През предходните тримесечие заплатите растяха с по-малко от 8 на сто.

Най-голям ръст на декемврийските заплати е налице в търговията – с 13%, както и в културата и спорта, където увеличението е с 21%, но при ниска база и сравнително по-малко заети. Значителен е ръстът в секторите, които допринесоха за ръста на икономиката и износа в края на годината – ИТ и преработваща промишленост. И двете бележат ръст на заплащането с повече от 9% на годишна база.

През тримесечието има най-голям ръст на заплатите, заедно с премиите, в търговия – 14.7%, енергетиката – с 9.7%, както и в ИТ сектора – 11.2 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г. Голямо увеличение на заплатите заедно с премии има и в сектора на недвижимите имоти (9.1% на годишна база), а иначе този сектор не е сред първенците.

Прави впечатление затихването на ръста на заплащането в административните услуги (тук се включват и кол центровете). Заплащането в образованието се е увеличило с 6% през октомври спрямо същия месец на предходната година, но след това няма никакъв ръст.

Средната заплата в обществения сектор през последното тримесечие значително изпреварва тази в частния. Тя е била 1033лева (1059 лева с премиите), докато средното месечно възнагреждение в частния сектор достига 976 лева (1024 лева заедно с премиите).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *