оръжие

Силен ръст при военните заводи

Приходите на военните заводи нарастват силно, показват данни на държавните и публичните компании за полугодието. Това вероятно означава запазване на положителната инерция от предходната година, когато износът допринесе значително за ръста на износа.

ВМЗ са увеличили заетите с около хиляда души, а продажбите им през шестте месеца достигат 224 млн. лева. Това е ръст с 37% спрямо първото полугодие на 2017 г.
Почти целият износ на дружеството (208 млн. лв. или двойно повече от предходния период минава през местен контрагент, чието име не се уточнява, но не е „Кинтекс“. Според отчета на ВМЗ, продажбите за Кинтекс са на стойност 20.7 млн. лева. Няма други значими продажби към свързани лица (държавни предприятия).
През миналия септември дружеството смени собственика си – от Министерство на икономиката то бе прехвърлено към Държавната консолидационна компания, холдинг, който концентрира участията и в други държавни компании – от Кинтекс до Ел Би Булкарикум. Правителството така и не представи обосновка на този трансфер.

Самият „Кинтекс“ може да се похвали с тройно увеличение на продажбите – до 152 млн. лева, а печалбата му достига 13 млн. лева. От доклада за полугодието става ясно, че освен за Индия, Алжир, Египет и Етиопия, то е започнало да изпълнява и договор за Франция.

НИТИ Казанлък увеличава приходите с 64% до 1.5 млн. лева.

„Авионамс“, до миналата година под контрола на Цветан Василев, което бе купено от ДКК на търг заради задължения на собственика му Хедж Инвестмънт към КТБ, също расте. Обемът на продажбите бележи увеличение от почти 8 пъти до 6.3 млн. лева. Основната дейност на предприятието е по договор за ремонт на военни хеликоптери за нуждите на НАТО в Афганистан. Изпълнението на този договор се осуетено след фалита на КТБ и започна, след като ДКК осигури заем за новопридобитото дружество.

Публичното дружество „Аркус“, Лясковец обаче отбелязва лек спад на приходите си – до 63 258 х.лв. спрямо  68 329 лв. за същия период на 2016 г.

„Терем“ ЕАД отчита значително намаление на продажбите – с 64%, но това дружество изпълнява ремонтни дейности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *