износ

Силен ръст на износа през ноември

Българският износ на стоки отбелязва ръст с 1.5% през периода януари – ноември 2016 г., сочат предварителни данни на НСИ. Два месеца по-рано износът изоставаше от количествата изнесени през същия период на предходната година, но още през октомври тенденцията се обърна.

Налице е много силен ръст през ноември, когато са изнесени с 14.6% повече стоки в сравнение със същия месец на предходната година. Традиционно нараства износът за ЕС – с 12.4%, но има рязко увеличение на изнесените количества за други страни – с 18.4%.

Съпоставката с по-ранни данни показва, че през ноември износителите за трети страни са ускорили доставките на суровини, храни, в това число зърно, и петролни продукти.
През месеца има сериозен ръст на износа за Мароко, Либия и Китай. Някои от основните пазари като Турция и САЩ са компенсирали силния спад от предходните месеци.
Шампион по темпове на нарастване на износа общо за 11-те месеца е Виетнам – изнесените за там стоки достигат 150 млн. лева, което е ръст от 132%.

Що се отнася до ЕС, най-голям ръст през десетте месеца, за когато са последните данни, има при напитките и тютюна (27.8%) и химичните продукти (19.1%).

Вносът за ЕС и трети страни през 11-те месеца е с 1.8% по-малко спрямо същия период на 2015 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *