Левове

Заплатите растат неравномерно

Ръстът на средната работна заплата се ускори от 7.3% през първото тримесечие на 7.6% на годишна база през второто, показват данни на НСИ, съобщени в сряда. Увеличението на възнагражденията в частния сектор е с над 8%, докато в публичния сектор те са се повишили с 6.3%.

С навлизането в летния сезон силно нарастват заплатите в туризма – докато през първото тримесечие на годината те бяха по-ниски отколкото през миналата година, през второто те се повишават с 4.6%.
Подобно е положението на в професионални дейности и научни изследвания, където ръстът се ускорява от 2.3% на 5.3%. В телекомуникациите и ИТ сектора заплатите растат с 9.3%, след ръст със 7.1% през първото тримесечие. В здравеопазването има ръст с 9.5% (след 7.1%) и така това става седмият сектор със средна заплата над 1000 лева.
Забавя се ръстът на възнагражденията в търговията, строителството, административните дейности, както и операциите с недвижими имоти.

Все пак брокерите на имоти са с най-голям ръст на заплатите си през второто тримесечие – 10.9%, но това е при ниска база. Следват промишлеността, която поддържа твърд темп на нарастване с 10.5% годишно, и здравеопазването.

zaplataq2Данните ясно сочат движещите сили на увеличението на възнагражденията. Преди всичко те са съсредоточени в т. нар. търгуем сектор (промишлеността и ИТ), както и в сектори, изложени на изтичане на кадри поради факта, че хората със съответните професии намират лесно реализация в ЕС (здравеопазване, отчасти туризъм). Увеличението на минималните заплати и осигурителни прагове в секторите с ниски възнаграждения също оказва влияние.

Статистиката показва и твърде неравномерно увеличение на работните места, като сравнително малко сектори имат и ръст на заплатит, и на работните места. Сред тях са ИТ и административните дейности, където наетите са с 8% повече през юни спрямо същия месец на миналата година. Сериозен ръст има и в селското стопанство. В същото време в строителствоти и добивната промишленост наетите към 30 юни намаляват с по 6 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *