Дългият път към Брекзит започва

Правителството на Великобритания получи одобрение от парламента за законодателство, с което се упълномощава премиера Тереза Мей да задейства процедура за излизане на страната от Европейския съюз, като се позове на член 50 от Договора от Лисабон. Тя планира да обяви официално началото на Brexit в последната седмица на март, по информация на Блумбърг

Бяха отхвърлени поправки в текста, отнасящи се до това на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, да бъде позволено да останат, и искане за парламентарно гласуване по крайното споразумение за Брекзит. Победата за Мей в парламента, където тя има крехко мнозинство, й позволява да преговаря по Брекзит с развързани ръце и консолидира управляващата Консервативна партия.

Сега обаче тя е изправена пред двойно предизвикателството – да осигури на Великобритания добри условия за раздялата с ЕС и да отговори на подновеното желание на Шотландия за независимост.

Гласуването в британския парламент се наложи след решение на Висшия съд през януари, според което Мей трябва да се допита до законодателите. Сега тя има правото да избере датата. Предположенията са, че Мей ще изчака да минат изборите в Холандия и тържествата по случай Римския договор, като задейства процедурата между 27 и 30 март.

След като Великобритания заяви формално желанието си да напусне ЕС, съюзът трябва да отговори на нотификацията по чл. 50. Миналата седмица президентът на ЕС Доналд Туск заяви, че това ще бъде направено в рамките на 48 часа. Европейската комисия ще публикува правила за разговорите.

Цялата процедура по напускането ще отнеме две години. В края на март 2019 г. Великобритания ще е извън ЕС, независимо дали е постигнато споразумение за запазване на елементи от общия пазар и за приключване на финансовите ангажименти.

Очаквайте подробности!

Етикети на тази статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>