Левове

Данъчните закони на финалната права

от автор

0 коментара Данъци

Данъчните закони бяха гласувани от бюджетна комисия, но проектът на МФ претърпя сериозни промени. Те са най-големи по отношение на корекциите по ДДС заради личното ползване. Както economix.bg прогнозира, отпадна изцяло електронното деклариране на ДОД и на корпоративния данък. Вероятно ще отпадне и новият праг за кешовите разплащания.

>>Вижте първоначалния проект тук

Ето какво се променя накратко:

– Закон за ДДС:

Активи на стойност под 5000 лв. няма да влязат в режим на корекция на ползван данъчен кредит. За тях правото на данъчен кредит възниква еднократно, при придобиването. За останалите се премахва несъответствието с ДДС директивата по отношение на корекциите и така, ако има промяна в ползването на актива (за цели, несвързани с дейността) ще се прави корекция веднъж годишно. Но както обясни Мина Янкова от МФ, „когато първоначално се упражни пропорционално право на данъчен кредит, за лицата не възниква задължение всеки месец да начисляват данък добавена стойност за лични нужди. При промяна на това първоначално пропорционално приспадане, за тях ще възникне задължение еднократно, в края на годината да извършат корекция.“ Корекцията ще е за съответната година, а ако следващата година няма лично ползване, няма да се намалява ползваният данъчен кредит.

Когато лице регистрирано по ДДС участва в консорциум, последният ще бъде длъжен да се регистрира в 30-дневен срок.

– Закон за доходите на физическите лица.

Не бе прието предложението на БСП за отмяна на плоския данък.

Отпадна предложението за изцяло електронно деклиране на данъка от 2018 г. нататък, но НАП се задължи да създаде специални работни места в данъчните служби, така че хората да могат да място да си въведат данъчните декларации. Остава отстъпката от 5% за електронно деклариране на данъка, но тя ще бъде ограничена до 1000 лева.

Остана възможността наследник на починало лице да подаде декларация за известните му данъчни задължения. Няма да има санкция за невярна информация.

Остана възможността за облекчение при плащането по банков път, въпреки критиките.

– ЗКПО

Отпадна изискването за изцяло електронно деклариране на данъка от догодина

– Други

Депутатите подкрепиха с тънко мнозинство намаляването на прага за плащания в брой до 5000 лева.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *